MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 267
COMUNICAT

Biroul de Presa al Ministerului Apararii Nationale este imputernicit sa dea publicitatii scrisoarea deschisa adresata de domnul ministru Ioan Mircea Pascu domnului senator Radu F. Alexandru, in legatura cu declaratiile acestuia rostite in cladirea Senatului Romaniei:

Stimate Domnule Senator,

La revenirea in tara dupa vizita efectuata la ostasii nostri din Irak, am avut doua surprize neplacute. Prima, ca anumite afirmatii facute de mine referitoare la actualul moment international au fost prezentate intentionat rastalmacit de un singur ziarist si publicatia careia ii apartine, si a doua ca dumneavoastra, domnule senator, ati cazut atat de usor in cursa intinsa de ziaristul si publicatia respectiva, care au urmarit sa creeze astfel un conflict artificial! La aceste surprize se adauga si regretul ca, in virtutea relatiilor de respect pe care am crezut ca le avem de atatia ani, nu ati asteptat sa vin acasa si sa clarificam lucrurile, inainte de a va pronunta atat de transant, preferand sa va avantati intr-un atac la baioneta, care este nejustificat si, deci, deplasat. Ce sa-i faci, goana dupa publicitate cu orice pret ne mai face cateodata sa uitam de civilitate!

Despre ce este vorba? In avion, intr-o discutie cu toti jurnalistii care m-au insotit, am facut afirmatia ca, in momentul international actual, caracterizat de razboiul impotriva terorismului, conteaza aproape exclusiv capacitatea militara a unei tari de a participa la un asemenea razboi. Si aceasta, din pacate, mai mult decat alte lucruri cum ar fi, de pilda, cultura. Nici o clipa nu am urmarit sa contrapun armata culturii, ci am facut pur si simplu o constatare referitoare la o realitate pe care, personal, ca intelectual o regret, dar pe care, ca responsabil de armata, nu am voie sa o ignor.

In incheiere, permiteti-mi, domnule senator, sa va atrag atentia prieteneste sa nu fiti dumneavoastra cel care cadeti in greseala, minimalizand contributia celor 1700 de militari – si nu cateva plutoane, cum ati afirmat – pe care Romania ii are in prezent in cele mai importante teatre militare de actiune pe plan international. Si, ca sa va demonstrez buna mea credinta, va invit sa ne insotiti la urmatoarea vizita pe care o vom face militarilor nostri, fie in Irak, fie in Afganistan, impartind cu ei si cu noi atat riscurile, cat si duritatea mediului in care actioneaza. Veti putea auzi astfel de la sursa aprecierile de care se bucura ei si, prin ei, Romania.

Cu stima, al dumneavoastra
Ioan Mircea Pascu