MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 31
C O M U N I C A T

In ziarul “Romania Libera” de joi, 6 februarie 2003, utilizand ca sursa de informare saptamanalul “Jane’s Defence Weekly” ( nr. 3 din 22 ianuarie 2003),in articolul “In discutie numai pretul fregatelor” se fac anumite aprecieri in legatura cu pretul fregatelor achizitionate de Ministerul Apararii Nationale din Romania si pretul unei fregate din aceeasi clasa pe care Ministerul Apararii din Chile intentioneaza sa o cumpere de la Marina Regala Britanica.

Nu cunoastem detalii despre negocierile dintre Marina Regala din Marea Britanie si Ministerul Apararii din Chile si nici despre sursele de informare ale jurnalistilor de la “Jane’s Defence Weekly”, dar ne exprimam serioase rezerve fata de realismul cifrelor prezentate.

In articolul referitor la intentia Ministerului Apararii din Chile de a cumpara fregata Sheffield se prezinta faptul ca ”potrivit oficialilor maritimi din Chile” aceasta va costa 15 milioane USDin starea in care se afla, incluzand doar inlocuirea unei turbine careia i-a expirat resursa, si un pachet de piese de schimb. Chiar daca din punct de vedere tehnic nava Sheffield difera de navele London si Coventry, suma mentionata este oricum mult prea mica pentru a fi veridica.

Spre informare, mentionam ca pretul de achizitie a unei fregate noi este de peste 500 milioane USD. In aceste conditii, tinand cont de dotarile si modernizarile la sistemele de armament ale fregatelor achizitionate de Romania, pretul care urmeaza a fi platit de tara noastra este rezonabil si corespunde nivelului existent pe piata mondiala pentru acest tip de tehnica militara.

In “Jane’s Defence Weekly” se precizeaza, fara a fi mentionat si de catre autorul articolului din “Romania Libera”, ca platforma navei ce urmeaza a fi achizitionata de Chile va fi supusa unui program de revitalizare de 35 mil. USD la santierul naval ASMAR-Talcahuano din Chile. La acestea se adauga si modernizarea sau instalarea de echipamente si sisteme noi de armamentin valoare de peste 50 mil. USD. Apreciem ca, in acest fel, costurile totale ale fregatei vor fi similare sau chiar mai mari decat ale unei fregate achizitionate de Romania,in conditiile unor dotari asemanatoare. Iata cum numai printr-o simpla evaluare rezulta ca pretul de 15 mil. USD nu poate reprezenta pretul de achizitie a fregatei Sheffield care a intrat in dotarea Marinei Regalein acealasi an, respectiv 1988, cu fregatele cumparate de Romania.

In costul total al programului de achizitie a celor doua fregate de catre Romania sunt incluse, in afara revitalizarii si modernizarii navei propriu-zise si a echipamentelor sale, modernizarea sistemului de conducere a luptei, a sistemului de lupta antisubmarin, a sistemului de aparare apropiata a navei, precum si dotarea navelor cu echipamente noi de conducere a focului, cu tunuri noi de calibrul 76 si 30 mm etc. Totodata, se va asiguraintregul suport logistic initial pentru operarea navelor conform conceptului operational al Fortelor Navale, scolarizarea intregului personal roman atat pentru operarea si mentenanta navelor, cat si pentru reparatii si dezvoltari ulterioare, precum si pregatirea ofiterilor de stat major si a instructorilor.

Referitor la aspectele politice ale tranzactiei, apreciem ca ele sunt pure speculatii ale jurnalistului de la „Romania Libera”,intrucat contactele si discutiile privind cadrul general de derulare a achizitiei a doua fregate auinceputinca din anul 1999.

Achizitionarea celor doua fregate asiguraindeplinirea unor obiective de parteneriat convenite cu NATO, prin Planul National de Aderare, la nivelul Fortelor Navale Romane, contribuind la sporirea elementelor de avantaj comparat ale tarii noastrein bazinul Marii Negre si cresterea capacitatii de a participa la diferite actiuni an cooperare cu Alianta Nord-Atlantica.

Pentru conformitate, Ministerul Apararii Nationale poate pune la dispozitia celor interesati copii ale celor doua articole din publicatia “Jane’s Defence Weekly”.