Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent Sorin Sava

 


Comunicat nr. 360


COMUNICAT


Secretarul de stat GEORGE CRISTIAN MAIOR, șeful Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politica de Apărare, a primit în cursul zilei de miercuri, 5 noiembrie a.c., o delegație americană a unor companii prestigioase cu responsabilități în domeniul apărării, precum Boeing Corporation și Northrop Grumman. Delegația formată din directorii celor două firme a fost însoțită de domnul Joseph Bogasian, Adjunctul Secretarului Departamentului Comerțului al Statelor Unite ale Americii și de atașatul comercial al ambasadei americane la București.

În acest context, secretarul de stat Maior a prezentat viziunea asupra reformei forțelor armate ale României din perspectiva apropiată de viitor membru cu drepuri depline al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, cu accent pe noile cerințe ce decurg din acestă calitate, în special participarea la întrega gamă de misiuni ale Alianței și capacitățile de nișă, în vederea identificării unor potențiale zone de cooperare în domeniul înzestrarii.

În același context au fost prezentate principalele coordonatele de dezvoltare a Parteneriatului Startegic România-SUA, în domeniul securității și apărării, precum și parteneriatele deja existente cu firme americane de specialitate.

Cu această ocazie, oaspeții americani și-au manifestat interesul major în cooperarea cu partenerii români din cadrul Industriei de Apărare, în vederea consolidării unei relații de durată care să permită atât dotarea forțelor armate ale României cu echipamnet de ultimă generație cât și participarea la proiecte multinaționale dezvoltate la nivelul Alianței.

De asemenea, a fost apreciat în mod deosebit nivelul cooperării politico-militare și s-a subliniat faptul că în prezent există un cadru deosebit de dezvoltare a relațiilor româno-americane.

Vizita delegației americane în România, se înscrie în contextul unui turneu european al misiunii economice din domeniul apărării din SUA și mai cuprinde vizite în Polonia și Republica Cehă.Dep. Integrare Euroatlantica
si Politica de Aparare