Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Gelaledin Nezir

 


Comunicat nr. 370


COMUNICAT


Marți, 11 noiembrie a.c., ora 13.05 (ora României), o coloană de transportoare blindate aparținând Batalionului 151 Infanterie „Războieni”, care acționa în cadrul Operațiunii ENDURING FREEDOM din Afganistan, în timp ce se întorcea dintr-o misiune ordonată, a fost atacată cu focuri de armă automată în zona localității Spin Puldac (zona de sud a Afganistanului, la granița cu Pakistanul).

În urma incidentului, sergentul-major FOGORAȘI IOSIF-SILVIU a fost împușcat mortal, iar un alt subofițer român a fost rănit. Ambii se aflau pe transportorul amfibiu blindat din fruntea coloanei. Subofițerul rănit a fost evacuat de un elicopter MEDEVAC (Medical Evacuation), transportat în baza de la Kandahar și supus unei intervenții chirurgicale, fiind, în prezent, în stare stabilă.

Silviu Fogorași era în vârstă de 33 de ani.

O comisie de la Ministerul Apărării Naționale se va deplasa în cel mai scurt timp în Afganistan pentru cercetarea circumstanțelor. Pentru moment, au fost luate măsuri suplimentare de protecție a tuturor militarilor români care acționează în teatrele de operații.

Ministerul Apărării Naționale își exprimă regretul profund pentru pierderea suferită și este alături de familia îndoliată. Ministerul se va îngriji, de asemenea, de administrarea tuturor consecințelor acestei situații pentru familie. Cei doi militari vor fi decorați, iar sergentul-major Fogorași Iosif Silviu va fi înaintat post-mortem la gradul de sublocotenent.

Ministerul Apararii Nationale consideră că aceste misiuni implică riscuri și apreciază devotamentul și profesionalismul cu care militarii români le duc la îndeplinire, conform angajamentelor asumate în interesul național al României. Așa cum Ministerul Apărării Naționale contează pe militarii români din teatrele de operații, și aceștia, la rândul lor, pot conta pe sprijinul conducerii ministerului.
Biroul de Presa al M.Ap.N.