Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel George David

 


Comunicat nr. 402


Comunicat


Luni, 1 decembrie a.c., ministrul apărării naționale, domnul Ioan Mircea Pașcu, a participat la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre și invitate să adere la NATO.

Agenda reuniunii a inclus dezbateri referitoare la progresele realizate în transformarea capabilităților Alianței, operațiunile curente ale NATO și pregătirea Summitului de la Istanbul. De asemenea, au fost discutate aspecte referitoare la revizuirea procesului aliat de planificare a apărării în sensul utilizării cât mai eficiente a capabilităților pentru operațiunile Alianței.

Ministrul apărării naționale, domnul Ioan Mircea Pașcu, a prezentat poziția României referitoare la susținerea procesului de transformare a NATO și la impactul dezvoltării unui nou sistem de planificare, capabil să asigure o reacție rapidă și flexibilă în situații de criză.

Miniștrii apărării au salutat progresele majore realizate în implementarea Forței de Răspuns a NATO și a angajamentelor de la Praga în domeniul capabilităților. De asemenea, s-au discutat cerințele viitoare pentru extinderea ISAF în afara Kabulului, posibilitatea preluării, în anul 2004, de către Uniunea Europeană a misiunii din Bosnia-Herțegovina și elemente referitoare la sprijinul Alianței pentru divizia multinațională condusă de Polonia în Irak.

În cadrul discuțiilor cu privire la agenda Summit-ului de la Istanbul a fost afirmată importanța continuării procesului de adaptare a Alianței la noile riscuri de securitate și a îmbunătățirii cooperării cu partenerii din zona Balcanilor, Caucazului și Asiei Centrale, precum și a cadrului de dialog cu partenerii mediteraneeni.

Marți, 2 decembrie, domnul Ioan Mircea Pașcu va participa la lucrările Comisiei NATO-Ucraina, deschise pentru prima dată statelor invitate, precum și la reuniunea Consiliului Parteneriatului Euroatlantic.Biroul de Presa al M.Ap.N.