Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel George David

 


Comunicat nr. 403


COMUNICAT


Marti, 2 decembrie a.c., ministrul apararii nationale, domnul Ioan Mircea Pascu, a participat la lucrarile Comisiei NATO-Ucraina si la reuniunea Consiliului Parteneriatului Euroatlantic, care se desfasoara la Bruxelles.

Comisia a evaluat progresele realizate de Ucraina īn implementarea obiectivelor de reforma a fortelor armate si a sectorului de securitate din cadrul Planului de Actiune NATO-Ucraina si a discutat prioritatile pentru agenda de reforma si integrare a Ucrainei pe anul 2004. Ministrii apararii au apreciat progresele importante realizate de acest stat īn domeniul restructurarii si dezvoltarii controlului civil asupra armatei.

Domnul Ioan Mircea Pascu a precizat ca Romānia sprijina eforturile de integrare euroatlantica ale Ucrainei, reafirmānd disponibilitatea de a īmpartasi din experienta Ministerului romān al Apararii pentru īndeplinirea obiectivelor de reforma din armata acestei tari. Oficialul romān a prezentat, de asemenea, cadrul pozitiv de cooperare si asistenta īn domeniul militar existent īntre Romānia si Ucraina.

Īn cadrul Consiliului Parteneriatului Euroatlantic, ministrii apararii din statele membre NATO, invitate si partenere au discutat aspecte referitoare la dezvoltarea cooperarii sub egida PfP, prin continuarea implicarii partenerilor īn actiunile de crestere a stabilitatii regionale si īn lupta īmpotriva terorismului, inclusiv prin participarea la operatiunile conduse de NATO.

Ministrul romān al apararii a subliniat rolul esential pe care Parteneriatul l-a avut īn pregatirea pentru aderare la Alianta a celor sapte state invitate si necesitatea dezvoltarii īn viitor a unor programe specifice ca raspuns la cerintele specifice ale partenerilor. Domnul Ioan Mircea Pascu a reafirmat sprijinul pentru aderarea la Parteneriatul pentru Pace a Serbiei si Muntenegrului, precum si a Bosniei Hertegovina.

De asemenea, Consiliul a abordat modalitatile de conectare a statelor partenere la procesul de transformare a Aliantei Nord-Atlantice si la initiativele lansate īn cadrul Summitului de la Praga. Discutiile īn formatul ministrilor apararii vor constitui o baza pentru adaptarea Parteneriatului la Summitul NATO de la Istanbul.Biroul de Presa al M.Ap.N.