Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt. Sava Sorin

 


Comunicat nr. 32


COMUNICAT


În contextul vizitei oficiale pe care o efectuează zilele acestea la sediul din New York al Organizației Națiunilor Unite, secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, George Cristian Maior, a susținut, pe 2 februarie, la Universitatea Columbia, o prelegere cu tema „Noii aliați NATO și evoluțiile de securitate din zona Mării Negre”.

Domnia sa a prezentat modul în care lărgirea NATO și a Uniunii Europene generează o schimbare majoră a dinamicilor politico-militare și de securitate și a subliniat creșterea relevanței strategice a Mării Negre în contextul dezvoltării unor noi riscuri și amenințări la adresa securității europene. În acest sens, domnul Maior a accentuat valența Mării Negre ca punte de legătură între Asia și Europa, ca zonă de tranzit pentru resursele energetice și ca frontieră cu rol de contracarare a riscurilor neconvenționale la adresa securității regionale. De asemenea, domnia sa a accentuat importanța preluării modelelor de succes dezvoltate în zona Balcanilor pentru consolidarea cooperării statelor din spațiul Mării Negre, Caucazului și Asiei Centrale.

La expunerea de la Universitatea Columbia au participat profesori și studenți în relații internaționale și studii est-europene. Secretarul de stat Maior va mai susține, mâine, 4 februarie, o prelegere pe aceeași temă și la Academia Internațională de Pace a ONU, unde vor fi prezenți diplomați și reprezentanți militari naționali din cadrul Adunării Generale, Consiliului de Securitate și comitetelor ONU.
Dep. Integrare Euroatlantica
si Politica de Aparare