Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt. Sorin Sava

 


Comunicat nr. 33


COMUNICAT


În cadrul vizitei întreprinse la Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale, domnul George Cristian Maior, a avut, ieri, 3 februarie, o serie de convorbiri cu înalți oficiali din cadrul Secretariatului ONU, precum și cu reprezentanții statelor membre permanente ale Consiliului de Securitate.

Pe parcursul discuțiilor cu reprezentanții SUA, Marii Britanii, Germaniei și Pakistanului au fost abordate aspecte referitoare la evoluțiile de securitate din Balcani și Caucaz, desfășurarea operațiunilor din Afganistan și Irak, precum și modul în care este dezvoltată, în acest context, contribuția ONU la stabilitatea și securitatea regională.

Domnul Maior a avut convorbiri și cu domnii Danilo Turk, asistentul Secretarului General al ONU, și Jean Marie Guehenno, Secretar General Adjunct. Cu acest prilej au fost abordate aspecte legate de politica de apărare a României, gestionarea crizelor în plan internațional, reforma sistemului actual de desfășurare a operațiunilor sub umbrela ONU. De asemenea, s-a discutat despre modul în care România va gestiona, din punct de vedere politico-militar, statutul său de membru nepermament al Consiliului de Securitate.

Cu ocazia vizitei la sediul Organizației Națiunilor Unite, domnul George Cristian Maior a semnat, în cadru oficial, Scrisoarea de Intenție privind înscrierea contribuției României la brigada multinațională SHIRBRIG în Sistemul ONU de Aranjamente de Forțe în Așteptare (stand-by) pentru Desfășurare Rapidă (UNSAS). La acest eveniment au participat asistenți ai Secretarului General al ONU, reprezentanți ai Departamentului Operațiuni de Menținere a Păcii, precum și diplomați din cadrul Misiunii României la ONU.Dep. Integrare Euroatlantica
si Politica de Aparare