MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 42
COMUNICAT

Astazi, 17 februarie 2003, domnul George Cristian Maior, secretar de stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare, a condus delegatia Ministerului Apararii Nationale care a participat la o importanta reuniune politico-militara România–NATO: cea a Comitetului de Analiza a Apararii. În cursul zilei de mâine, domnia sa va participa la reuniunea Înaltului Comitet Politic Întarit. Ambele reuniuni reprezinta un prilej de evaluare a procesului de reforma a Armatei României si a contributiei la definirea directiilor de actiune viitoare pe linia integrarii militare în NATO.

În cadrul reuniunii de astazi s-au purtat discutii cu expertii NATO, care au inclus întrebari referitoare la domeniile principale de constructie si evolutie a planurilor de reforma a fortelor armate, precum si prioritatile procesului de planificare a apararii în scopul atingerii standardelor de membru al Aliantei Nord-Atlantice. Întrebarile au fost adresate din partea tuturor statelor reprezentate în Comitetul de Analiza a Apararii, structura care este subordonata direct Comitetului de Planificare a Apararii al Aliantei Nord-Atlantice, în care se iau practic deciziile majore referitoare la apararea colectiva.
Domnul George Cristian Maior a declarat ca „etapa de tranzitie pe care Romania o parcurge este una foarte comprimata, care necesita luarea cu rapiditate a unor decizii importante asupra evolutiei noastre în anii viitori. Discutia noastra reprezinta o baza pentru noi orientari la nivelul conectarii noastre la Alianta Nord-Atlantica si în general a viitoarei noastre constructii a politicii de aparare.” Tot în acelasi context, domnia sa a mai spus: „Ceea ce trebuie stiut este faptul ca exigentele din partea NATO sunt foarte ridicate, se asteapta o reforma riguroasa si realista a planurilor noastre de aparare, care sa conduca la o contributie realista pentru toata gama de operatiuni ale Aliantei, la dimensiunea pe care trebuie sa o ofere un stat precum Romania”.

Participarea tarii noastre, pentru prima data, la Comitetul de Analiza a Apararii marcheaza practic debutul inserarii României în sistemul colectiv de planificare, performantele noastre fiind evaluate în acelasi mod ca cele ale oricarui alt stat aliat. În aceasta perioada a anului, Comitetul de Analiza a Apararii discuta cu fiecare stat membru planurile sale de viitor, pentru ca acestea sa fie încorporate în toamna în Obiectivele de Forta pe urmatorul an.