Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 59


COMUNICAT


O delegație condusă de ministrul apărării naționale, domnul Ioan Mircea Pascu, efectuează, timp de două zile, o vizită de lucru în teatrele de operații din spațiul ex-iugoslav în care se află dislocați militari români. Din delegație fac parte, alături de șeful Statului Major General, domnul general dr. Mihail Popescu, și președinții comisiilor de apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat și Camera Deputaților, domnii Sergiu Nicolaescu și Răzvan Ionescu.

În cursul zilei de duminică, 22 februarie a.c., oficialii români s-au aflat în mijlocul militarilor români de la Camp Butmir, din Sarajevo, Bosnia-Herțegovina. După ceremonialul militar de întâmpinare, membrii delegației au avut convorbiri la Cartierul General al Forței de Stabilizare (SFOR), cu generalul maior Virgil L. Pakett, comandantul SFOR, și colonelul Maurizio Detalmo Mezzavilla, comandantul Unității de Misiuni Speciale (MSU), urmate de întâlnirea cu ofițerii de stat major și personalul detașamentelor naționale BOSNIA și OLANDA. Discuțiile cu militarii au vizat aspecte care privesc condițiile de lucru și sociale ale acestora, modul de îndeplinire a mandatului de către fiecare detașament, precum și diferite alte probleme de ordin general sau personal ridicate de participanți.

După-amiază, delegația română s-a întâlnit, la Sarajevo, cu membrii Comitetului Militar Permanent pe Probleme Militare (SKVP) din Bosnia și Herțegovina, domnii Enes BECIRBASIC, secretar general al comitetului, Savo SOKANOVIC și Stjepan POCRNJA, locțiitorii acestuia.

Agenda discuțiilor a cuprins o informare reciprocă asupra situației din zonă și aspecte ale colaborării militare în plan bilateral, cu referire directă la procesul de organizare a armatei din Bosnia și Herțegovina și la sprijinul pe care România îl poate oferi acesteia pentru a adera la Parteneriatul pentru Pace. Domnul Enes BECIRBASIC a mulțumit omologului său român, Ioan Mircea Pașcu, pentru ajutorul oferit de militarii români în refacerea infrastructurii țării, subliniind faptul că SFOR a avut un rol edificator în fundamentarea instituțiilor din Bosnia și Herțegovina. Secretarul general al SKVP a mai arătat că schimburile de informații și discuțiile pe tema reformei și integrării în comunitatea europeană și euroatlantică sunt foarte utile pentru instituția pe care o conduce, iar România are deja o experiență bogată în domeniu, ca participant activ la Parteneriatul pentru Pace și ca viitor membru al NATO.

Domnul Pașcu a arătat disponibilitatea părții române de a continua sprijinul pe probleme de apărare pentru crearea în Bosnia și Herțegovina a unei instituții militare puternice, supusă controlului democratic. Domnia sa i-a înmânat omologului său un material documentar referitor la participarea Armatei României la programul de Parteneriat pentru Pace, pentru ca experiența românească să poată fi cunoscută și valorificată de către autoritățile militare din Bosnia și Herțegovina.

Delegația militară română se va deplasa în cursul zilei de astăzi, 23 februarie a.c., la Pristina, în Kosovo, pentru a-i vizita pe militarii români care acționează în cadrul KFOR, în această provincie.

Purtătorul de cuvânt al M.Ap.N.,
Locotenent-colonel Gelaledin Nezir

Sarajevo, 23 februarie 2004
Biroul de Presa al M.Ap.N.