Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 63


COMUNICAT


În zilele de 24 și 25 februarie a.c., ministrul apărării naționale, domnul Ioan Mircea Pascu, însoțit de șeful Statului Major General, general dr. Mihail Popescu, și președinții celor două comisii de apărare din Parlamentul României, domnii Sergiu Nicolaescu și Răzvan Ionescu, efectuează o vizită de lucru în teatrele de operații din Irak și Afganistan, ca o continuare a celei întreprinse la militarii români care acționează în Kosovo și Bosnia și Herțegovina.

Marți 24 februarie, a sosit în Irak și primul ministru al Guvernului României, domnul Adrian Năstase, care, împreună cu oficialii militari, s-a întâlnit și a discutat cu responsabilii militari străini din zona de operații, precum și cu personalul românesc dislocat în provincia irakiană Dhi Qar.

Astfel, după sosirea în Kuwait, îmbarcați în două elicoptere de luptă ale Coaliției, domnii Adrian Năstase și Ioan Mircea Pașcu, împreună cu delegațiile pe care le conduc, s-au deplasat la Basra, Irak, pentru a se întâlni cu generalul-maior Andrew Stewart, comandantul Diviziei Multinaționale Sud-Est, în cadrul căreia acționează cei 405 militari din Batalionul 26 Infanterie („Scorpionii Roșii”), și 100 de polițiști din Batalionul 265 Poliție Militară.

Oficialii români au fost informați de generalul Stewart despre evoluția evenimentelor din aria de responsabilitate a diviziei multinaționale aflată sub comandă britanică și despre modul responsabil în care militarii români își îndeplinesc misiunile ce le revin. Au fost vizitate apoi spațiile în care își desfășoară activitatea ofițerii de stat major și de legătură care activează în cadrul comandamentului.

În campul White Horse, unde se află tabăra „Scorpionilor Roșii”, a avut loc un briefing, prezentat de generalul de brigadă Gian Marco Chiarini, comandantul Forței Întrunite Italiene. Primul ministru, împreună cu ministrul apărării naționale, s-a întâlnit apoi cu personalul Batalionului 26 Infanterie și Detașamentului de poliție militară. În cadrul unui ceremonial militar, domnul Adrian Năstase a decorat, în numele Președintelui României, Drapelul de Luptă al Batalionului 26 Infanterie, cu ordinul ”Virtutea Militară” în grad de cavaler, cu însemne pentru militari, decernat prin Decretul Prezidențial numărul 58, din 18 februarie a.c., pentru merite deosebite în procesul pregătirii de luptă și îndeplinirea cu succes a misiunilor internaționale în Angola, Albania, Kosovo și Afganistan.

Purtătorul de cuvânt al M.Ap.N.
Locotenent-colonel Nezir GelaledinBiroul de Presa al M.Ap.N.