Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent Sorin Sava

 


Comunicat nr. 44


COMUNICAT


Astazi, 18 februarie, domnul George Cristian Maior, secretar de stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare, a participat, alaturi de delegatia nationala largita a Romāniei, la reuniunea Inaltului Comitet Politic Īntarit al NATO.

Cu aceasta ocazie, reprezentantii tarii noastre au prezentat spre analiza proiectul Calendarului de reforma, document care reflecta angajamentul Guvernului Romāniei de continuare si accelerare a procesului de modernizare si reforma. Calendarul stabileste actiuni, termene si responsabilitati precise care vor fi evaluate de catre Parlamentele statelor membre īn procesul de ratificare a protocolului de aderare la NATO.

Calendarul este dezvoltat pe cele cinci capitole ale Planului National de Aderare, respectiv domeniul politic, militar, financiar, legislativ si de securitate a informatiilor. Aceasta reuniune reprezinta ultima etapa a discutiilor de aderare a Romāniei la NATO, procesul urmānd sa fie finalizat prin transmiterea scrisorii oficiale a ministrului de externe si demararea ratificarii protocoalelor de aderare.

Prioritatile stabilite īn domeniul apararii nationale sunt revizuirea planurilor de reforma a fortelor, accelerarea proceselor de restructurare si modernizare si cresterea contributiei militare la NATO.

Domnul George Cristian Maior a declarat ca "principalele obiective se refera la revizuirea planurilor privind structura de forte, cresterea substantiala a contributiei noastre la NATO, simplificarea procedurilor de participare la operatiunileAliantei Nord-Atlantice, conectarea la sistemul aliat al spatiului aerian si reforma structurilor de educatie si instruire, a strategiei si doctrinelor militare. Īndeplinirea acestor obiective va asigura, practic, īntr-un timp foarte scurt, tranzitia la statutul de membru al NATO cu drepturi si responsabilitati depline".Departamentul pentru Integrare Euroatlantica