Miercuri, 10 martie a.c., domnul George Cristian Maior, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politica de Apărare, a susținut prelegerea cu tema „Rolul noilor aliați în dezvoltarea cooperării transatlantice”, în fața a peste 800 de studenți și reprezentanți ai mediului academic, la Universitatea Națională de Apărare (National Defense University, NDU) a Statelor Unite ale Americii, din Washington DC.

În cadrul discursului său, secretarul de stat Maior a vorbit despre valoarea adăugată, atât politică și strategică, cât și militară, pe care cele șapte state invitate să adere la NATO o vor aduce în cadrul Alianței.

De asemenea, domnia sa a prezentat modul în care lărgirea NATO generează o schimbare majoră a dinamicilor politico-militare și de securitate și a subliniat creșterea relevanței strategice a poziției României în contextul dezvoltării unor noi riscuri și amenințări la adresa securității internaționale. În continuarea prelegerii sale, secretarul de stat Maior a subliniat angajamentul României pe linia susținerii unui dialog transatlantic consolidat în domeniul securității și al participării țării noastre la procesul de transformare a NATO.

Referindu-se la pregătirea Summitului de la Istanbul și la viitorul Alianței, George Cristian Maior a evidențiat rolul major pe care cooperarea NATO-UE îl poate juca în democratizarea și stabilitatea regiunii Mării Negre, ca punte strategică spre zona Caucazului și a Asiei Centrale.

În acest sens, secretarul de stat Maior a afirmat: „Avem noi aliați care intră în familia euro-atlantică cu propria lor geografie și istorie, cu propria lor înțelegere și cunoaștere a provocărilor actuale. Noii membri ai NATO trebuie să își spună povestea și să-și împărtășească experiența celorlalți membri, și, aderând la valorile și principiile comune ale Alianței, să contribuie la apărarea lor într-un nou mediu de securitate.”

În același context al vizitei, secretarul de stat Maior s-a întâlnit cu senatul universității, și a semnat în cartea de onoare, alături de nume sonore precum președintele SUA, George W. Bush, și secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, care au susținut prelegeri la această instituție în cursul săptămânilor trecute.

Prezența domnului Maior în SUA se înscrie în contextul onorării invitației președintelui NDU, domnul general-locotenent Michael M. Dunn, de a conferenția cu ocazia „Programului Distinșilor Conferențiari din Anul Academic 2003 – 2004” .

Universitatea Națională de Apărare este una dintre cele mai prestigioase instituții academice din SUA, având un rol proeminent în sprijinul politicii Administrației SUA, prin dezvoltarea unor noi strategii politice și de securitate și analiza evoluțiilor actuale în plan regional și global.