Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 112


INFORMATIE DE PRESA


Ofițerul de relații publice al contingentului român aflat în misiune în Irak, locotenent-colonel Liviu Flutur, a transmis următoarea corespondență:

Transformarea societății irakiene într-un stat democratic este un proces complex ce vizează, în primul rând, instituțiile care vor asigura securitatea vieții de zi cu zi a tuturor cetățenilor. În acest context, recent s-a înființat "Iraqi Civilian Defense Corps" (I.C.D.C.), o structură aflată în subordinea Consiliului Autorității Provizorii a Irakului.

I.C.D.C., tradus literal în limba română poate crea confuzii, deoarece misiunile sale se aseamănă mai mult cu cele ale Jandarmeriei, decât cu ale Apărării Civile, așa cum ar părea la prima vedere. I.C.D.C. are în vedere îndeosebi participarea la operațiuni umanitare și de protecție, care vor fi ordonate, în prima fază, de Comandamentul Coaliției, CJTF 7, și ulterior de Ministerul de Interne al noului guvern irakian, care se va forma după 30 iunie 2004.

Batalionul 26 Infanterie are, printre altele, și misiunea de monitorizare și îndrumare a pregătirii unei companii din Batalionul I.C.D.C. aflat în responsabilitatea brigăzii italiene "Ariete". 12 militari români urmăresc ca programul de instrucție să se desfășoare în conformitate cu standardele stabilite. Cei aproape 200 de oameni ai companiei sunt comandați de ofițeri irakieni tineri, fără prea multă experiență, dar foarte convinși de importanța activității lor. Locotenentul Adinel Gheorghe, ofițerul responsabil de compania irakiană, a spus: „Suntem alături de ei pe tot parcursul programului, astfel încât obiectivele propuse să fie îndeplinite pas cu pas. Deprinderile de militari se formează relativ repede, ei fiind deosebit de conștiincioși și dornici să corespundă cerințelor. Asimilarea cunoștințelor teoretice se face mai greu, deorece limba engleză e cunoscută de foarte puțini dintre ei. Pe de altă parte, urmărim ca instruirea lor să se integreze în specificul batalionului, altfel riscăm ca, în final, să apară o structură I.C.D.C. cu caracter multinațional, fiecare subunitate având profilul națiunii mentor.”

Comandantul batalionului I.C.D.C., locotenent-colonelul irakian Amer, care este un ofițer cu experiență, inclusiv cea a războiului împotriva Iranului, ne-a declarat: „Este o adevărată bucurie să conlucrăm cu militarii români. Au multă răbdare cu militarii noștri și ne-au învățat tot ceea ce trebuie despre organizarea punctelor de control trafic, protecția unui perimetru și executarea patrulelor. Românii sunt mai mult decât niște militari adevărați, ei sunt prietenii noștri. Iar pentru noi comportarea lor înseamnă foarte mult.”

În ciuda dificultăților de tot felul, a bazei materiale insuficiente și a temperaturilor care ating deja 40 grade Celsius, I.C.D.C. devine cu fiecare zi o certitudine pentru liniștea și securitatea cetățenilor irakieni.Biroul de Presa al M.Ap.N.