MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 166
INFORMATIE DE PRESA

Miercuri, 28 aprilie a.c., ministrul apărării naționale, domnul Ioan Mircea Pașcu, s-a întâlnit, la sediul Ministerului Apărării al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu omologul său britanic, domnul Geoffrey Hoon.

Pe parcursul convorbirilor a fost făcută o trecere în revistă a ansamblului relațiilor bilaterale în domeniul apărării și a principalelor arii de interes politic și strategic, legate de noul statut al României de membru al NATO, precum și de procesul integrării țării noastre în Uniunea Europeană, care este sprijinit de Marea Britanie. S-au analizat, de asemenea, probleme curente ale participării militarilor români la operațiunile militare din Irak, în cadrul diviziei multinationale sub comandă britanică. Au fost discutate diferite aspecte ale evoluției situației din această țară, ministrul Pașcu reiterând, în acest context, hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Țării de a continua misiunea în cadrul forței de stabilizare și reconstrucție din Irak.

După întrevederea cu domnul Hoon, delegația română, din care mai fac parte domnii George Cristian Maior, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politica de Apărare, și general-locotenent Ioan Gavril Ghitaș, locțiitorul șefului Statului Major General al Armatei României, a participat, la reședința ambasadorului României la Londra, domnul Dan Ghibernea, la semnarea acordului cadru dintre Ministerul Apărării Naționale și firma americană „Northrop Grumman”.

„Acest acord – declara domnul Ioan Mircea Pașcu după ceremonia de semnare - reprezintă o etapă intermediară între memorandumul semnat în martie, la Sinaia, și contractul care va fi încheiat după comunicarea deciziei americane privind repoziționarea bazelor militare. Sperăm că această decizie ne va fi favorabilă și atunci înseamnă că vom trece mai repede la implementarea ei, ținând seama de faptul că aceste etape intermediare au fost desfășurate. Este vorba de o serie de facilități militare, în special din zona Dobrogei, care vor fi modernizate prin efortul comun al acestei echipe, prin consultanța și oamenii pe care îi pune la dispoziție compania, dar care va lucra bineînțeles și cu firme românești în această privință”.