Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel Mihail Taparlea

 


Comunicat nr. 186


COMUNICAT


Domnul dr. George Cristian Maior, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politica de Apărare, a prezentat, în calitate de invitat special, în cadrul conferinței „Extinderea afacerilor americane în Europa de Sud-Est”, o expunere referitoare la impactul favorabil al calității de membru NATO asupra mediului de afaceri din România, precum și la dimensiunea economică asociată parteneriatului strategic România-SUA în domeniul apărării și securității.
Conferința s-a înscris în manifestările prilejuite de Summitul „Forum Invest”, ce se desfășoară, în aceste zile, în capitala Statelor Unite ale Americii.

Demnitarul român a subliniat că primul și cel mai important impact al admiterii țării noastre în NATO îl constituie creșterea indirectă a investițiilor, mai ales a celor americane, în economia României, ca parte a unei comunități politice și economice unice.

Domnul Maior a arătat că parteneriatul strategic româno-american se bazează pe percepția comună și înțelegerea mutuală privind războiul global împotriva terorismului, stabilizarea Irakului, desfășurarea unor operațiuni de răspuns la crizele existente în Afganistan, Balcani și în alte zone ale lumii. Interesele comune de securitate româno-americane oferă garanție și durabilitate nu numai schimburilor comerciale, ci și investițiilor legate de infrastructura de securitate din România, care vor permite sporirea capabilităților militare românești, în concordanță cu nevoile Alianței Nord-Atlantice, prin finanțare dintr-un buget comun.

Parteneriatul strategic al țării noastre cu SUA în domeniul securității și apărării cuprinde trei arii de cooperare: „transformarea” apărării, instalarea unor baze militare în România și realizarea unor proiecte regionale. Situarea țării noastre la „frontiera” estică a NATO reprezintă un factor favorizant pentru dezvoltarea investițiilor referitoare la proiecția forței și suportul acesteia și, în egală măsură, în domeniul comunicațiilor. Astfel se potențează rolul geopolitic al României, conferindu-i o nouă perspectivă în promovarea stabilității politice, a creșterii economice, precum și a reformelor militare din așa-numitul „arc al crizelor”, reprezentat de spațiul cuprins între Marea Mediterană, Orientul Mijlociu, Marea Neagră și Caucaz.

În finalul expunerii sale, domnul Maior a subliniat că „Dezvoltarea parteneriatului strategic româno-american urmează noile trenduri de securitate și se concretizează prin valorificarea oportunităților oferite de domeniile securității și apărării, dezvoltării economice și sociale, infrastructurii necesare proiecției forței”.

La evenimentul din Washington D.C. participă, alături de oficiali ai guvernelor României și SUA, oameni de afaceri și actori economici de prim rang din cele două țări și din Uniunea Europeană, delegați ai FMI și Băncii Mondiale, oameni politici și reprezentanți ai mass-media.

Conferința are loc sub patronajul Ministerului Economiei și Comerțului din România, Ambasadei țării noastre la Washington DC și este organizată de Forum Invest, Institutul American de Investiții Est-Europene și Camera Americană de Comerț din România.


Dep. Integrare Euroatlantica
si Politica de Aparare