Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent Florin Popoaca

 


Comunicat nr. 197


INFORMATIE DE PRESA


Luni, 17 mai a.c., Nava-Școală „Mircea” va împlini 65 de ani de la intrarea în serviciul Forțelor Navale Române. Construită în perioada 1937-1939 la Șantierele Navale “BLOHM & VOSS” din Hamburg – Germania, “Mircea” este un velier de tip barc cu 3 catarge înalte de 44 m, cu 23 de vele a căror suprafață însumează 1.750 metri patrati.

În perioada 1939 – septembrie 1944, Nava-Școală s-a aflat în serviciul flotei militare române, iar din septembrie 1944 și până în 1946, a staționat în portul Sevastopol, fiind luată de flota maritimă militară a U.R.S.S. drept compensații de război. După anul 1946, velierul a fost preluat de autoritățile române în urma acordurilor stabilite între cele două țări.
Ca urmare a uzurilor avansate, în perioada 1958-1965, nava a fost retrasă din serviciu și transformată în navă-bază. În perioada august 1965 – octombrie 1966, a fost reparată capital și modernizată în șantierul naval constructor. Urmare a dotărilor și originalității sale, “Mircea” a fost clasificat ca fiind printre primele 5 veliere mari din lume.

„Mircea” a participat an de an la instruirea practică a tuturor promoțiilor de ofițeri și maiștri de marină. Au fost executate marșuri de instrucție în Marea Neagră, Marea Mediterană, Marea Nordului și Oceanul Atlantic, velierul făcând escale de reprezentare în numeroase porturi din S.U.A., Columbia, Venezuela, Mexic, Franța, Anglia, Olanda, Italia, Grecia, Turcia, Algeria, Egipt, Liban, Spania, Ucraina, Federația Rusă și Bulgaria.

În 1976, nava-școală executa primul său marș de instrucție de amploare, pentru a lua parte la serbările prilejuite de bicentenarul independenței Statelor Unite ale Americii.

Cu doi ani în urmă, în luna aprilie, “Mircea” a revenit în activitate după revitalizarea și modernizarea efectuate în Șantierul Naval de la Brăila.

Fiind în prezent cea mai modernă navă din clasa sa, „Mircea ” își va sărbători aniversarea navigând pe apele Oceanului Atlantic pentru a participa la competiția nautică "TALL SHIPS CHALLENGE 2004", organizată pe coasta de est a continentului american, competiție la care sunt invitate să participe veliere din 28 de țări.

Luni, 17 mai a.c., „Mircea” va părăsi portul Las Palmas pentru a naviga către următorul punct de escală, portul Hamilton, Insulele Bermude. Mai are de străbătut, de mâine, 4.300 de mile marine pentru a ajunge din nou, după 28 ani, în Statele Unite ale Americii.

Conducerea Forțelor Navale a transmis cu prilejul aniversării un mesaj de felicitare întregului echipaj. ”Acum, când aniversăm cei 65 de ani de serviciu pentru Nava Școală „Mircea”, toți cei care iubim marea și pe oamenii ei ne gândim cum va fi dus mai departe acest „spirit Mircea” care înmănunchiază, cum nu se poate mai bine, tradițiile marinărești. Prin misiunea pe care o îndepliniți în aceste momente, nădăjduiesc să văd înnoirea spiritului, reîntărirea credinței marinărești, posibilitatea ca marinarii noștri, navigând tot mai mult, să-și poată afirma, în fața întregii lumi, capacitatea și virtuțile lor. Vânt bun din pupa Mircea!” – le-a urat tuturor șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul dr. Gheorghe Marin.Statul Major al Fortelor Navale