MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 223
COMUNICAT

Pe data de 31 mai, în armată se sărbătorește Ziua Geniștilor Militari, marcându-se, anul acesta, împlinirea a 145 de ani de la înființarea, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, a primei unități române de geniu.

Cu acest prilej se vor desfășura ceremoniale militare și religioase, precum și activități comemorative, astfel:
· sâmbătă, 29 mai, orele 10.00, la Brigada 10 Geniu și Batalionul 72 Treceri, din Brăila;
· duminică, 30 mai, ora 10.00, la Monumentul Armei Geniu, din București (statuia Leul, de la Politehnică, ridicată în memoria eroilor geniști căzuți pe câmpurile de luptă în timpul războiului de reîntregire a neamului);
· luni, 31 mai, ora 9.30, la Școala de Aplicație pentru Geniu și Căi Ferate «Panait Donici», din Râmnicu Vâlcea.

La manifestări vor participa reprezentanți ai Statului Major General, ai statelor majore ale categoriilor de forțe armate, ai Asociației Ofițerilor de Geniu în Rezervă și în Retragere, precum și comandanții structurilor de geniu din Forțele Terestre.

Pregătirea temeinică și spiritul organizatoric al ofițerilor de geniu au făcut ca din rândul acestora să se ridice importante personalități, cum au fost mareșalul Constantin Prezan, prim-ministrul Arthur Văitoianu, opt miniștri de război, patru miniștri ai lucrărilor publice, șefi ai Marelui Stat Major, precum și oameni de știință și cultură.

Ca urmare a procesului de reorganizare si restructurare a armatei, structurile armei geniu au fost regândite pentru a fi în măsură să răspundă noilor cerințe interne și internaționale. În prezent, acestea includ două brigăzi, o bază de instrucție pentru trupele de geniu, aflată în subordinea Școlii de Aplicație pentru Geniu și Căi Ferate "Panait Donici", un regiment de geniu-aviație, în structura Statului Major al Forțelor Aeriene, precum și subunități de geniu în organica unităților și marilor unități operaționale.

Prin participarea la misiuni internaționale, militarii geniști și-au adus o însemnată contribuție la efortul de integrare a României în NATO. Aceștia acționează, actualmente, cu câte un detașament, în cadrul Forței de Stabilizare (SFOR) din Republica Bosnia și Herțegovina, și în Irak, în cadrul Diviziei Multinaționale Centru-Sud, aflată sub comandă poloneză.