Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Gelaledin Nezir

 


Comunicat nr. 230


INFORMATIE DE PRESA


Sîmbătă 29 mai a.c., ministrul român al apărării naționale, domnul Ioan Mircea Pașcu, și omologul său din Uniunea Statală Serbia și Muntenegru, domnul Prvoslav Davinic au participat în zona Sistemului Hidroenergetic și de Navigație “Porțile de Fier I”, la exercițiul “BLUE ROAD 2004", în cadrul căruia, instituții din cadrul sistemului național de apărare a României au cooperat cu Armata Uniunii Statale Serbia și Muntenegru, pentru gestionarea unei crize transfrontaliere generată de acțiuni ostile, de tip asimetric.

La activitatea desfășurată pe ambele maluri ale Dunării au fost prezenți, de asemenea, șefii celor două state major generale, general dr. Mihail Popescu, respectiv general Branko Krga, ambasadori și atașați militari acreditați la București și Belgrad, reprezentanții tuturor instituțiilor implicate, precum și numeroși jurnaliști.

Coordonat de Ministerul Apărării Naționale, exercițiul a angajat, pentru prima dată, într-o acțiune comună, toate forțele pentru operații speciale din cadrul Sistemului național de Prevenire și Combatere a Terorismului (administrații locale, ministerele: Afacerilor Externe, Administrației și Internelor, Economiei și Comerțului, Transporturilor, Construcțiilor și Turismului, Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Sănătății, Mediului și Gospodăririi Apelor, precum și SRI, SIE, STS și SPP).

Desfășurat pe trei componente, terestră, aeriană și navală, sub conducerea unui Comandament Operațional Întrunit, Blue Road 2004 a verificat modul în care instituțiile cu responsabilități în domeniu cooperează în cazul unor acțiuni ostile asupra unui obiectiv comun de importanță strategică.

Cooperarea dintre Armata României și Armata Uniunii Statale Serbia și Muntenegru a fost realizată pe principiile luptei moderne, pe baza unor proceduri de lucru și căi de comunicație comune, moderne și operative, atât între punctele de comandă ale celor două armate, cât și între comandanții forțelor participante.

În alocuțiunile rostite la încheierea exercițiului, atât ministrul apărării, domnul Ioan Mircea Pașcu, cât și șeful Statului Major General, general dr. Mihail Popescu, au adresat mulțumiri tuturor participanților la activitate pentru modul în care au fost executate acțiunile în diversele situații prevăzute de scenariu (o navă de pasageri deturnată, anihilarea unor grupuri teroriste la camera de comandă și transformatoarele hidrocentralei, un autocar cu turiști deturnat), subliniind faptul că Blue Road 2004 va rămâne un moment de referință în relațiile bilaterale dintre țările și armatele noastre, datorită amploarei forțelor angajate și veridicității acțiunilor desfășurate, în acord cu riscurile și amenințările actuale la adresa securității în regiune și în lume.Biroul de Presa al M.Ap.N.