MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 244
COMUNICAT

Domnul dr. George Maior, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politica de Apărare, a participat joi, 3 iunie a.c., la conferința internațională “Romania și NATO - Noi tendințe în dezvoltarea mediului de afaceri”, care s-a desfășurat la Hotelul Hilton din București.

Discursul domnului Maior a abordat problematica semnificației politice a integrării României în NATO, rolul pe care țara noastră îl va juca în transformarea și adaptarea Alianței.
De asemenea, domnia sa a subliniat faptul că „procesele de extindere a NATO și Uniunii Europene reprezintă cei mai semnificativi pași istorici către reunificarea continentului european. Relevanța politică și strategică a acestora rezidă în lărgirea ariilor de securitate și pace democratică în Europa. Din punctul de vedere al României, integrarea în NATO și UE reprezintă dimensiuni inseparabile ale unui proces strategic extins, de anulare a fostelor linii de divizare și de asigurare, în paralel, a libertății politice și prosperității economice post Război Rece. Aderarea la NATO prin componenta sa instituționalizată (Planul de Acțiune în vederea Aderării), a jucat, de asemenea, un rol catalizator în progresul tranziției spre democrație și în realizarea reformei sectorului de securitate. Candidatura la NATO a încorporat cerințe cheie inerente și pentru pregătirea integrării în Uniunea Europeană.

Caracterul excepțional al comunității de securitate euroatlantice rezidă în continuitate, în conservarea valorilor democratice și în capacitatea sa de transformare și reinventare a acesteia”, a spus domnul Maior.

În continuarea discursului, domnul Maior a remarcat faptul că „problemele de securitate cu care ne confruntăm în prezent nu sunt condiționate doar de o arie geografică limitată. Ele afectează în aceiași măsură pe acei parteneri cu care Alianța dezvoltă modele de cooperare. Un astfel de exemplu ar putea fi reprezentat de dezvoltarea și consolidarea unor inițiative de cooperare în Marea Neagră și în regiunea Caucazului”. „Extinderea NATO a deschis oportunitățile politice necesare pentru dinamizarea mediului de afaceri în Europa Centrală și de Est. Astfel, acest proces a reprezentat o platformă pentru întărirea și extinderea contactelor și comunicării dintre state, societăți și medii de afaceri”, a conchis Maior.