În perioada 14-24 iunie a.c., în taberele de instrucție Daia și Crinț, din județul Sibiu, se va desfășura un exercițiu comun româno-american de cooperare în instruire și operații, cu participarea unui grup de 15 studenți ai Școlii de Studii Internaționale din cadrul Universității din Denver (Colorado, S.U.A.) și a unor reprezentanți ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, din Sibiu. Activitatea este condusă de profesorul Derrin Ray Smith și va fi coordonată de Centrul Regional pentru Managementul Resurselor de Apărare, din Brașov.

Exercițiul vizează activități de pregătire pentru planificarea, sprijinul și asigurarea logistică a operațiilor de răspuns la dezastre, acordarea de asistență refugiaților, întreprinderea de acțiuni umanitare și de refacere a infrastructurii. Scenariul fictiv al exercițiului este specific operațiunilor în sprijinul păcii desfășurate de membrii unei organizații internaționale civile în zone în care se manifestă fenomenul crimei organizate. Instruirea participanților se va face pe probleme privind însoțirea unor „convoaie de refugiați”, executarea de marșuri, organizarea unor puncte de control al traficului, acordarea primului ajutor, rezolvarea unor situații de atacuri neprevăzute, evacuarea din zona de conflict.

Pe timpul efectuării stagiului de pregătire este prevăzută organizarea unei Zile a Presei, miercuri, 23 iunie, în poligoanele aferente celor două tabere de instrucție. Detalii despre activitate și acreditarea jurnaliștilor pentru Ziua Presei se pot obține de la ofițerul de relații publice al Academiei Forțelor Terestre, locotenent-colonel Miron Brezoiu, telefon 0269-432.990, interior 1162, mobil 0740-30.99.64.