Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel Mihail Taparlea

 


Comunicat nr. 264


COMUNICAT


Luni, 14 iunie a.c., domnul dr. George Maior, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politica de Apărare, l-a primit, la sediul Ministerului Apărării Naționale, pe adjunctul ministrului de externe al Irakului, domnul Labeed Majeed Abbawi.

Cu această ocazie, domnul Maior a subliniat importanța reluării contactelor politice cu Guvernul Irakian și a salutat adoptarea Rezoluției ONU nr. 1546, care creează cadrul de constituire a noului guvern interimar suveran, asigură reprezentarea Irakului în organismele internaționale și stabilește, în termeni generali, mandatul forțelor coaliției. În acest context, secretarul de stat Maior a reafirmat disponibilitatea României de a contribui, în calitate de membru al Consiliului de Securitate, la sprijinirea proceselor de stabilizare și dezvoltare economică din Irak și Orientul Mijlociu, asigurându-l pe adjunctul ministrului de externe irakian de hotărârea fermă a României de a sprijini procesul de tranziție a Irakului către o societate democratică.

De asemenea, cei doi oficiali au reafirmat dorința de dezvoltare a cooperării în domeniul apărării, cu accent pe intensificarea relațiilor militare și acordarea de asistență forțelor armate irakiene. Domnul Maior a subliniat că „prezența militarilor români în Irak se va menține atât timp cât va fi necesar și va dori Guvernul irakian”. La rândul său, demnitarul irakian a apreciat participarea Armatei României la misiunea de stabilizare și a remarcat cooperarea militarilor irakieni cu cei români, care acționează în cadrul coaliției, ca un început pentru definitivarea capacității interne de stabilizare a Irakului.Dep. Integrare Euroatlantica
si Politica de Aparare