Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: F.P. Carmen Constantin

 


Comunicat nr. 352


INFORMATIE DE PRESA


Locotenent-colonelul Sorin Băcilă, ofițerul de relații publice al contingentului român din Irak, a transmis următoarea corespondență:

Comandantul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, locotenent-colonel Nicolae Ciucă, și cel al Batalionului 812 Infanterie, locotenent-colonel Dorin Blaiu, au avut luni, 26 iulie, în tabăra “White Horse”, de lângă Nassiriya, o întâlnire cu reprezentantul guvernatorului regiunii Dhi Qar și liderii locali din localitățile Suq Ash Shuyukh, Karmat Bani Said, Al Fuhud, Al Hammar și Al Tar.

„Militarii români sunt în continuare alături de noi! Ei au venit aici să ajute poporul irakian și să mențină securitatea. Suntem foarte mulțumiți de comportamentul lor profesionist în relația cu populația irakiană și de activitățile desfășurate pentru reconstrucția Irakului”, au declarat liderii locali irakieni.

Securitatea cetățenilor, stabilirea de contacte cu populația irakiană și cu șefii consiliilor locale în vederea identificării problemelor sociale și demarării de noi proiecte de îmbunătățire a nivelului de trai al localnicilor sunt unele dintre prioritățile militarilor români care au acționat și acționează în această regiune.

“Ne-am întâlnit cu reprezentanții comunităților locale încă din primele zile ale sosirii noastre în tabăra White Horse” – a afirmat locotenent-colonelul Nicolae Ciucă, comandantul Batalionului 26 Infanterie. “Am spus atunci că numai pe baza unui dialog deschis putem să găsim împreună soluții viabile pentru problemele pe care le are populația din zonă. Acum, am evaluat pașii făcuți și avem satisfacția realizării unor proiecte care au venit în sprijinul comunității locale”.

“Mă bucur că încep misiunea în țara dumneavoastră, care este acum independentă și suverană” – a spus locotenent-colonelul Dorin Blaiu, comandantul Batalionului 812 Infanterie. „Prin această întâlnire putem vedea ce proiecte ați stabilit să realizați cu colegii craioveni și putem găsi soluții comune pentru finalizarea lor. Noi nu facem promisiuni, vă ascultăm problemele, facem proiecte pentru rezolvarea lor și, în limita finanțării acestora de către Forțele Coaliției, le ducem la bun sfârșit. Din partea noastră veți avea tot sprijinul și în continuare”.

Reprezentantul provinciei Dhi Qar a remarcat, la rândul său, că trupele românești sunt cele mai bune forțe din zonă. „Suntem mulțumiți de militarii români pentru că sunt oameni buni. Sunt primele forțe care și-au ținut promisiunile și care fac tot ce este posibil pentru a îmbunătăți situația din această regiune. Nu vom uita că militarii români au adus o instalație de filtrare a apei pentru spitalul din Suq Ash Shuyukh și au ajutat școlile din oraș. Comandanții români au fost foarte sinceri și noi apreciem acest lucru”, a mai declarat liderul local.

Problemele acestor oameni fiind nenumărate, preocupările militarilor români se focalizează pe determinarea priorităților și stabilirea modalităților concrete de rezolvare, reușind să câștige încrederea populației din regiunile în care acționează. Nu a fost ușor, pentru că localnicii se confruntă cu numeroase greutăți, dintre care lipsa apei, a hranei și a serviciilor medicale sunt cele mai importante.

Procesul de înlocuire a militarilor craioveni cu cei ai Batalionului 812 Infanterie se va încheia până la mijlocul lunii august.


Biroul de Presa al M.Ap.N.