MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 357
COMUNICAT


Miercuri, 28 iulie a.c., a avut loc, în prezența secretarului de stat Sorin Encuțescu, analiza activităților desfășurate de Direcția Relații Publice a Ministerului Apărării Naționale (DRP) și de Trustul de Presă al M.Ap.N. în primul semestru al anului 2004.
Direcția Relații Publice a continuat, pe parcursul acestui an, să asigure managementul imaginii publice a instituției militare și liberul acces la informațiile de interes public, cu respectarea regulilor de protecție a informațiilor clasificate. Activitatea direcției a avut în vedere, în special, sprijinirea eforturilor armatei pentru pregătirea în vederea aderării la NATO și realizarea reformei în armată. Astfel, au fost realizate toate produsele de promovare și activitățile din Planul de relații publice al M.Ap.N., au fost desfășurate trei activități cu SHAPE și una la Comandamentul KFOR, iar procedurile de informare publică ale NATO au fost introduse în programele cursurilor de pregătire organizate de DRP.
Direcția Relații Publice a elaborat ghiduri privind relația cu presa în teatrele de operații și a organizat primul curs pentru corespondenți de război ai Armatei României. De asemenea, DRP a organizat un seminar de informare publică împreună cu Oficiul de Informare Publică al SHAPE (SHAPE PIO), un tur de informare NATO în România și o tabără de cercetași pentru elevi de liceu,care va funcționa în perioada 8 – 15 august a.c.
În primele șase luni ale anului, pentru o corectă informare a opiniei publice, au fost date publicității 300 de comunicate, știri și informații de presă. Au fost organizate 10 conferințe și briefinguri de presă ale personalităților din conducerea M.Ap.N., au fost rezolvate peste 400 de solicitări telefonice de informații publice din partea jurnaliștilor, s-a răspuns la circa 200 de solicitări adresate în baza legii nr.544- 2001, nefiind înregistrată nici o reclamație administrativă.
În cadrul ședinței de bilanț s-a evidențiat faptul că obiectivul esențial al anului în curs pentru DRP îl constituie pregătirea Centrului de Presă al Reuniunii Informale a Miniștrilor Apărării din statele membre ale NATO 2004, care se va desfășura în țara noastră în toamna acestui an.

Activitatea Trustului de Presă al M.Ap.N. în primele șase luni ale acestui an a fost foarte bună, a apreciat secretarul de stat Sorin Encuțescu. În compunerea Trustului de presă al Armatei intră săptămânalul “Observatorul Militar”, revista lunară “Spirit Militar Modern”, redacția TV care realizează emisiunile “Pro Patria” (difuzată de TV România 1) și “Standard NATO” (TV România Internațional), redacția radio ce produce emisiunile “Ora Armatei” (transmisă pe Radio România) și “Îți scriu carte din armată” (Radio România Tineret), “Voci de acasă” (transmise de Radio România Internațional pentru militarii din teatrele de operații), precum și Studioul Cinematografic al Ministerului Apărării Naționale.
Recent, pe 23 iulie a.c., a fost sărbătorită Ziua Presei Militare, prilej cu care “Observatorul Militar” a fost decorat prin decret prezidențial cu Ordinul “Meritul Cultural” în gradul de Cavaler. De asemenea, alte realizări ale Trustului de Presă al Armatei au fost lansarea volumului “Arma de care aveți nevoie”, tipărirea “Observatorului Militar” în 24 de pagini integral color, focalizarea articolelor din revista “Spirit Militar Modern” pe evenimentele principale ale anului 2004, emblematică fiind integrarea României în NATO.
Redacția emisiunilor militare de televiziune a realizat 56 de emisiuni sub genericul “Pro Patria” și “Standard NATO” urmând ca, în curând, să realizeze o nouă emisiune, “Apel matinal”, ce va fi difuzată pe postul TVR 2. Redacția emisiunilor militare de radio a realizat, în primele șase luni ale acestui an, 26 de emisiuni “Ora Armatei”, 26 de emisiuni “Îți scriu carte din armată” și 26 de emisiuni “Voci de acasă”. De asemenea, a realizat un CD multimedia cu și despre Redacția Militară de Radio.
Pentru Studioul Cinematografic al M.Ap.N., semestrul I al acestui an a însemnat creația și producția a cinci documentare cu tematică militară, obținând o mențiune specială a juriului la Festivalul internaționl de film militar “Armate și Popoare”, din Italia, și Premiul Uniunii Cineaștilor din România pentru film documentar. Pagina de internet a trustului (www.presamil.ro) a cunoscut o continuă expansiune, numărul total al accesărilor – aproximativ 115.000 – fiind în prezent de aproape zece ori mai mare decât în anul 2001.
Apreciind rezultatele performante înregistrate în activitatea celor două instituții, secretarul de stat Encuțescu a subliniat necesitatea unui management mai performant, care să potențeze în mod substanțial realizările lor în domeniul comunicării publice.