MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 362
COMUNICAT

Căpitanul Florin Șperlea ne transmite din Lituania, de la exercitiul RESCUER/MEDCEUR 2004:

Exercițiul multinațional RESCUER/MEDCEUR 2004, organizat în spiritul Parteneriatului pentru Pace, care s-a desfășurat în perioada 17-30 iuliea, simultan, în Lituania, Letonia, Estonia și Bulgaria, a angajat peste 2000 de participanți din 12 țări (Lituania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Estonia, Georgia, Croația, Lituania, Republica Moldova, România, Ucraina și Statele Unite ale Americii), precum și observatori provenind din Olanda, Polonia, Luxemburg și Germania.

Militarii români, aflați sub comanda căpitanului George Dumitrașcu, medic specialist Medicină de Urgență la Spitalul Militar de Urgență din Sibiu, au fost prezenți în Lituania cu o formațiune medicală întărită Rol 1, o echipă medicală pentru întărirea formațiunii Rol 3, două ambulanțe și un elicopter IAR-330 echipat pentru evacuare medicală aeriană. 27de ofițeri (dintre care 21medici) și militari angajați din compunerea echipei medicale au constituit, alături de cei din Croația și Republica Moldova, un grup care s-a implicat în activități de coordonare, legătură și asistență medicală în teren și la formațiunea medicală Rol 1. De asemenea, la exercițiu au fost prezenți, în premieră, 12 studenți ai Institutului Medico-Militar.

Scopul exercițiului a fost antrenarea participanților pentru a putea acționa eficient în cazul unui dezastru cu numeroase victime și a urmărit stabilirea gradului de interoperabilitate al forțelor participante.

Scenariul exercițiului a avut în vedere acțiunea unui grup terorist care intenționa să creeze o situație tensionată în cele trei țări baltice, recent admise, cu drepturi depline, în Alianța Nord-Atlantică. Dacă prima parte a exercițiului a fost dedicată problemelor teroretice, cea de a doua parte, care s-a desfășurat în această săptămână, a inclus diferite situații de criză, cu un număr variabil de victime.

Cea mai amplă fază a exercițiului a pornit de la scenariul unui accident feroviar - un tren intrat în coliziune cu un autovehicul aflat pe calea ferată, care transporta materiale chimice. În urma accidentului a izbucnit un puternic incendiu, materialele chimice contaminând mediul înconjurător. S-au înregistrat peste 200 de răniți - „jucători” admirabil machiați, cu ajutorul unor mulaje special realizate, imitând răni reale, fracturi, traumatisme cranio-cerebrale, amputații traumatice, arsuri de diferite grade. Ei au fost transportați în puncte de triere și la formațiunile medicale Rol 1 și Rol 2, cu ajutorul ambulanțelor, și Rol 3, cu sprijinul elicopterelor amenajate și dotate pentru transportul răniților.

Această fază a exercițiului s-a desfășurat în prezența oficialilor lituanieni - președintele republicii, Valdas Adamkus, ministrul apărării, generalul-maior Linas Linkevicius, comandantulul forțelor militare lituaniene, Valdas Tutkus, și generalul de brigadă Alvydas Pocius, comandantul forțelor terestre. Președintele lituanian și ministrul apărării au vizitat cortul în care s-a aflat formațiunea medicală românească Rol 1 și au asistat la procedurile medicale aplicate “răniților” în această fază, apreciind eficiența medicilor coordonați de maiorul Marius Pop.

Militarii români au fost apreciați, în prima parte a exercițiului, pentru prezentarea unor teme de interes. Căpitanul George Dumitrașcu, medic specialist Medicină de Urgență la Spitalul Militar de Urgență din Sibiu, s-a referit la punctele-cheie în managementul pacientului politraumatizat, iar sublocotenenții Ștefan Zahiu și Daniel Florea au oferit un model de asigurare medicală în caz de dezastre, întemeiat pe experiența medicilor militari români în timpul acțiunilor ulterioare cutremurului din Turcia, din august 1999.