Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 8


C O M U N I C A T


Sâmbata, 18 ianuarie a.c., militarii Batalionului 812 Infanterie „Soimii Carpatilor”, au avut ca oaspete, in tabara de la Kandahar, pe domnul Les Brownlee, subsecretar de stat pentru Fortele Terestre ale Statelor Unite ale Americii, care viziteaza unitati militare americane dislocate în aria de responsabilitate din Afganistan.
Programul domnului Brownlee in tabara „Soimilor Carpatilor” a cuprins prezentarea batalionului de catre comandantul acestuia, maiorul Dorin Blaiu, cunoasterea luptatorilor, a tehnicii de lupta folosite pentru indeplinirea misiunilor si a infrastructurii punctului de comanda. Domnul Brownlee a participat la o recunoastere aeriana impreuna cu generalul de brigada Stefan Oprea, loctiitor al comandantului Comandamentului 2 Operational, de la Buzau, aflat in Afganistan pentru a participa la transferul de autoritate al Batalionului 812 Infanterie.
Incepand cu data de 16 ianuarie, militarii Batalionului 812 Infanterie, aflati în subordinea Brigazii 1 americane „DEVIL”, au preluat responsabilitatile ce le revin, ca urmare a incheierii procesului de inlocuire a Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”. De altfel, vizita subsecretarului de stat Brownlee a avut loc in timpul in care militarii romani executau deja misiuni de paza si patrulare in zona bazei militare din Kandahar.
La finalul vizitei, oficialul american a declarat urmatoarele: „Sunt foarte impresionat de organizarea unitatii dumneavoastra si a punctului de comanda. Militarii din batalion par pregatiti sa faca fata oricarei situatii care ar putea aparea pe câmpul de lupta si, asa cum le-am spus si lor, este minunat sa va avem ca aliati pe dumneavoastra, „SOIMII CARPATILOR”. As vrea sa exprim, pentru opinia publica din tara dumneavoastra, aprecierile mele sincere pentru aceasta participare la razboiul împotriva terorismului. Este o lupta la nivel global, în care suntem implicati cu totii si este bine ca avem aliati ca România, care îsi trimit militarii sa întareasca Alianta. Mult succes!”
În administratia americana subsecretarul de stat pentru Fortele Terestre are responsabilitati în domeniul recrutarii, organizarii, aprovizionarii, echiparii, instruirii si mobilizarii Fortelor Terestre, administrand un buget de aproximativ 80 miliarde de dolari. Domnul Les Brownlee cunoaste foarte bine problematica militara, având în vedere ca este colonel în rezerva, veteran al razboiului din Vietnam si si-a desfasurat activitatea in cadrul Comitetului pentru servicii armate al Senatului SUA.
Biroul de presa al MApN