Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Capitan Eliza Maria Guvir

 


Comunicat nr. 372


INFORMATIE DE PRESA


Căpitanul Cristian Dan, ofițerul de relații publice al Batalionului 812 Infanterie „Șoimii Carpaților”, a transmis următoarea corespondență din Irak:

Duminică, 1 august a.c., în campul Mittica, situat lângă localitatea irakiană Nasiriya, generalul de brigadă dr. Visarion Neagoe, locțiitorul comandantului Comandamentului 2 Operațional Întrunit, s-a întâlnit cu comandantul Diviziei Multinaționale Sud-Est (MDSE), general-maior Bill Rollo.
În cadrul întâlnirii, la care au participat și comandanții Batalioanelor 26 și 812 Infanterie, locotenent-colonel Nicolae Ciucă și locotenent-colonel Dorin Blaiu, au fost discutate unele aspecte privind misiunile viitoare ale “Șoimilor Carpaților” pe timpul dislocării acestora în teatrul de operații din Irak, țară devenită suverană de la sfârșitul lunii iunie.

Astfel, referindu-se la misiunile pe care urmează să le execute militarii români, generalul britanic a declarat că “avem în vedere ca prin acțiunile pe care le vom desfășura să creștem încrederea Gărzii Naționale și Poliției în forțele și capacitățile proprii”.

“Problemele și greutățile cu care se confruntă populația locală sunt multiple. De aceea, militarii români trebuie să identifice localitățile din zona lor de responsabilitate care vor beneficia, cu prioritate, de proiectele CIMIC (cooperare civil-militară)”, a mai spus generalul-maior Rollo.

De asemenea, comandantul Diviziei Multinaționale Sud-Est a precizat că o altă misiune importantă a militarilor Coaliției și, implicit, a bistrițenilor, va fi aceea de a monitoriza și sprijini autoritățile irakiene pentru asigurarea securității alegerilor din ianuarie 2005.

În final, referindu-se la activitatea desfășurată timp de șase luni de “Scorpionii Roșii”, generalul britanic a menționat că “aceștia pleacă acasă mândri, conștienți că și-au îndeplinit misiunea încredințată”.

* * *
În dimineața zilei de luni, 2 august, comandantul Batalionului 26 Infanterie, locotenent-colonel Nicolae Ciucă, împreună cu ultimul detașament de militari care a participat, timp de șase luni, la misiunea din Irak, a sosit pe aeroportul din Craiova. Conform procedurilor, toți militarii urmeză să intre în perioada de recuperare.

Biroul de Presa al M.Ap.N.