MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 378
COMUNICAT


În perioada 3-28 august a.c., în Marea Neagră va avea loc cea de-a patra activare a Grupului de Cooperare Navală din Marea Neagră, BLACKSEAFOR, inițiativă regională la care participă Bulgaria, Federația Rusă, Georgia, România, Turcia și Ucraina.
Forțele Navale Române sunt reprezentate în acest an de corveta „MACELLARIU”. comandată de locotenent-comandorul Florin Tănase. Cei 105 marinari aflați la bordul navei se vor instrui împreună cu reprezentanții națiunilor membre ale inițiativei, în scopul realizării interoperabilității forțelor participante, prin exerciții desfășurate pe timp de zi și de noapte.
În programul activității sunt prevăzute exerciții de comunicații, de căutare - salvare și reaprovizionare pe mare, treceri prin sectoare dragate, precum și exerciții legate de siguranța navigației pentru convoaie umanitare și de pregătire pentru misiuni de combatere a contrabandei și terorismului în domeniul naval.
Pe timpul staționării în porturile Batumi (Georgia), Novorosisk (Federația Rusă) și Sevastopol (Ucraina), pe lângă pregătirea teoretică, militarii români vor participa la întâlniri cu oficialități militare și civile, iar populația va avea posibilitatea să viziteze navele BLACKSEAFOR.
Pe nava „MACELLARIU” se va afla și aspirantul Andrei Mititelu, proaspăt absolvent al Academiei Navale din Annapolis, (Maryland, SUA), care va primi în această misiune „botezul mării” în calitate de ofițer de cart la bordul unei nave de luptă aparținând Forțelor Navale Române.
* * *
Grupul de Cooperare Navală din Marea Neagră - BLACKSEAFOR - este o inițiativă regională înscrisă în eforturile țărilor riverane de a întări încrederea, prietenia și buna înțelegere, de a dezvolta cooperarea și interoperabilitatea între forțele lor navale. Inițiativa înființării a fost lansată de Turcia la Reuniunea Comandanților Marinelor Militare din țările riverane Mării Negre, desfașurată la Varna, în aprilie 1998.
În perioada octombrie 1998 - decembrie 2000 au avut loc un număr de zece reuniuni la nivel de experți ai țărilor riverane - patru în Turcia, două în România și câte una în celelalte țări implicate -, la care s-au elaborat și negociat textul acordului de înființare a grupului și anexele acestuia.
BLACKSEAFOR este concepută ca forță "la chemare", activată cel puțin o dată pe an pentru exerciții. Gruparea este compusă din 4-6 nave din clasele distrugător, fregată, corvetă, navă de patrulare, dragor, amfibie sau navă auxiliară, aparținând țărilor semnatare ale acordului de constituire. Navele staționeză în bazele lor permanente și se reunesc pe timpul executării exercițiilor comune. Prima activare a BLACKSEAFOR a avut loc în perioada 27 septembrie - 16 octombrie 2001, în Turcia.