Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 403


COMUNICATCorespondență transmisă de căpitanul Eugen Ispas, ofițerul de relații publice al Batalionului 281 Infanterie “Bold Eagles”, aflat în misiune în Afganistan.

O legendă afgană spune că „atunci când Allah a făcut lumea, i-au rămas o mână de praf, pământ și resturi de munți de pe la alte țări. Le-a luat în pumn și le-a aruncat pe pământ. Așa s-a născut Afganistanul, un pământ desțelenit și uscat la confluența celor mai mari interese geostrategice din Asia Centrală”.

Câmp de bătălii încă de la începuturile istoriei sale, Afganistanul sărbătorește astăzi 85 de ani de la dobândirea independenței și Ziua armatei afgane, aflată în plin proces de formare și pregătire.

Militarii Batalionului 281 Infanterie din Rîmnicu Sărat, dislocați în teatrul de operații din Afganistan, au abordat această zi ca pe una obișnuită, în care misiunile specifice din aria de responsabilitate demonstrează sprijinul pe care contingentul românesc îl acordă populației locale pentru a se bucura în liniște și siguranță de simbolurile și valorile lor naționale.

Aflați de mai bine de o lună la datorie, militarii au desfășurat aproape toată gama de misiuni, fiind familiarizați deja atât cu temperaturile ridicate și atmosfera plină de praf în permanență, cât și cu riscurile și amenințările pe care reușesc să le diminueze printr-o pregătire temeinică a misiunilor, prin seriozitate și profesionalism.

Legăturile stabilite cu populația locală în cadrul misiunilor mixte româno-americane tip „Eagle team” cuprind în prezent un număr mare de sate din aria de responsabilitate, încercându-se identificarea problemelor cu care se confruntă comunitățile și, împreună cu liderii locali, găsirea de soluții pentru ele. Aceste acțiuni au menirea de a mări gradul de încredere al populației în forțele coaliției.

O altă formă de ajutor o constituie misiunile C-MAX (Cooperative medical assistance exercises, exerciții de asistență medicală) prin care se acordă asistență medicală primară localnicilor și se distribuie ajutoare umanitare. Copiii din zonă ne-au făcut în aceste zile un frumos cadou, desene realizate cu materielele distribuite de forțele coaliției.

Patrulele în zona de responsabilitate executate de militarii români constituie, de asemenea, o formă de protecție a populației civile, prezența transportoarelor românești pe căile de comunicații afgane contribuind la descurajarea forțelor care, până nu demult, terorizau satele afgane.

Aceste eforturi, amintite acum, de Ziua Independenței Republicii Islamice Afganistan, nu reprezintă altceva decât sprijinul pe care militarii români îl acordă greu încercatului popor afgan în drumul său către democrație și libertate.
Biroul de Presa al M.Ap.N.