MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 407
COMUNICAT

Locotenent-colonelul Sorin Băcilă, ofițerul de relații publice al contingentului român din Irak, a transmis următoarea corespondență:

La sfârșitul acestei săptămâni, în campul Alpha, din Al Hillah, s-a desfășurat ceremonia transferului de autoritate între Detașamentele române de Geniu IRAK II și IRAK III, cu responsabilități în zona de operații a diviziei poloneze.

La ceremonie au participat general-maior Andrzej Ekiert, comandantul Diviziei Multinaționale Centru – Sud, colonelul Stelian Ferariu, locțiitorul șefului de stat major al Comandamentului 2 Operațional Întrunit, maiorul Adrian Iloiu, comandantul Detașamentului Irak II, maiorul Florentin Cucu, comandantul Detașamentului Irak III, ofițeri ai Comandamentului 2 Operațional Întrunit, geniști.

General-maior Andrzej Ekiert a ținut să mulțumească tuturor militarilor detașamentului românesc de geniu care și-au încheiat misiunea, oferindu-le în semn de apreciere Diploma de merit din partea comandantului Forței Multinaționale din Irak și Medalia pentru serviciu în Irak. Cu această ocazie a remarcat faptul că participarea și performanțele profesionale de care militarii români au dat dovadă “au contribuit la succesul misiunii Coaliției de a asigura libertatea, siguranța și un mediu stabil poporului irakian și reflectă imensul credit câștigat de noi ca militari, de unitatea din care faceți parte, de Divizie și de țara dumneavoastră”.

Comandantul Detașamentului Irak II, maiorul Adrian Iloiu, a remarcat că, pe parcursul celor șase luni ale participării la cea de a patra fază de stabilizare și reconstrucție a Irakului, fiecare misiune a fost tratată cu maximă responsabilitate, pregătită cu minuțiozitate și desfășurată cu deosebită atenție, astfel încât să se asigure realizarea, în siguranță pentru militari, a obiectivelor propuse.

Maiorul Florentin Cucu, comandantul Detașamentului Irak III, unitate care a preluat misiunile, a evidențiat faptul că „noi, militarii români, trebuie să valorificăm experiența acumulată în Bosnia pentru a îndeplini obiectivul de a contribui, atât cât putem, la câștigarea liniștii și libertății semenilor noștri, la reconstrucția pașnică a Irakului”.

Pe parcursul celor șase luni, geniștii români au îndeplinit 181 de misiuni de construcție și reparare de drumuri, amenajare de platforme pentru elicoptere, construcția și repararea unor poduri care asigură legătura între diferite localități irakiene, construcția de elemente genistice pentru creșterea gradului de protecție a forțelor în diferite campuri, misiuni genistice în folosul populației civile, precum și construcția centrului de presă al diviziei poloneze din campul Alpha.

Cei 149 de geniști români sunt integrați în Divizia multinațională aflată sub comanda Poloniei împreunã cu unități din Statele Unite, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Lituania, Letonia, Ucraina și Mongolia. Condițiile de viață sunt bune, militarii s-au adaptat repede la temperaturile ridicate, sunt cartiruiți într-o fostă bază militară irakiană și cazați într-o clădire care a fost reabilitată cu forțe proprii.

Ștafeta misiunilor a fost preluată, astfel încât continuitatea îndeplinirii datoriei în Irak este asigurată cu deplin profesionalism și abnegație de militarii geniști.
Vineri, 27 august a.c., Detașamentul de Geniu IRAK II care și-a încheiat misiunea va reveni în țară.