MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 412
COMUNICAT

În cadrul conferinței de presă desfășurată astăzi, 25 august, la Ministerul Apărării Naționale, ocazie cu care s-a făcut analiza activității instituției în primul semestru al anului curent, secretarul de stat pentru politica de apărare George Maior a prezentat principalele priorități strategice ale Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politica de Apărare.
„Aderarea la NATO, a apreciat secretarul de stat Maior, înseamnă un proces de transformare profundă, atât structurală, cât și conceptuală, a politicii de apărare a României”. Astfel, domnia sa a menționat că „după primul semestru al anului 2004 se poate vorbi de o schimbare palpabilă în modul în care România se poziționează în ecuațiile strategice internaționale”.
Secretarul de stat Maior a informat asupra pregătirilor pentru organizarea în România a Reuniunii informale a miniștrilor apărării din statele membre NATO, apreciată ca fiind „cel mai important eveniment în diplomația apărării a României, deoarece la această reuniune se va dezbate modul în care se va transforma Alianța în viitor”. Aceste evoluții demonstrează rolul activ pe care îl jucăm în Alianță și faptul că avem „cadrul conceptual în care am învățat să ne mișcăm și care ne conferă un statut important în Alianță și capacitatea de negociere în relațiile internaționale”, a apreciat secretarul de stat Maior.
Referindu-se la activitatea departamentului, dl. George Maior a declarat: „În 2004 am înființat Direcția de Afaceri Strategice și am angajat, în ultimii ani, tineri direct de pe băncile universităților. Suntem o structură dinamică, în plin proces de dezvoltare a unei noi viziuni privind politica de apărare a României și am devenit un vector important al controlului civil în Armata României”. Domnia sa a evidențiat faptul că în cadrul departamentului a fost promovat un nou tip de lider care asigură o viziune strategică privind transformarea armatei, care se realizează printr-o cunoaștere în profunzime a evoluțiilor și tendințelor actuale de securitate.
Aceste schimbări au consolidat rolul departamentului în direcționarea reformei militare și participarea la structurile Alianței. Astfel, printre cele mai importante proiecte pentru toamna anului 2004 dl. Maior a menționat demararea unei analize privind costurile și implicațiile profesionalizării complete a armatei până în 2007, continuarea proiectelor de modernizare a bazelor militare românești și a dialogului cu SUA privind dislocarea de baze americane în România, precum și definirea unui cadru de cooperare extins cu structurile de informații militare pentru dezvoltarea analizelor strategice la nivelul departamentului. A mai fost menționată importanța diplomației apărării în contextul în care „militarii noștri din Afganistan și Irak nu sunt numai soldați, ci și diplomați”, iar ca stat aliat, România trebuie să își dezvolte o nouă strategie de relații militare focalizată pe exportul de stabilitate și securitate în zone precum Balcanii, spațiul Mării Negre, precum și în Caucaz și Orientul Mijlociu.
Secretarul de stat a reafirmat necesitatea susținerii reformei de sistem începute prin alocarea în continuare a 2,38% din PIB pentru apărare, precum și intenția de a continua demersurile de cooperare cu alte instituții și agenții pentru integrarea politicii de apărare în dezvoltările mai largi pe reforma sectorului de securitate în România.