Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 438


INFORMATIE DE PRESA


Locotenent-colonelul Sorin Băcilă, ofițerul de relații publice al contingentului român din Irak, a transmis următoarea corespondență:

Începând de astăzi, 6 septembrie, comanda acțiunilor militare executate de Batalionul 812 Infanterie „Șoimii Carpaților” și Compania de Poliție Militară, participante, în zona Nasiriyah, la Operația ,,Antica Babilonia”, revine Brigăzii Aeromobile „Friuli”, care a preluat de la Brigada „Pozzuolo del Friuli” responsabilitatea în aria de operații din provincia Dhi Qar. Pe platoul din incinta taberei Mittica a avut loc ceremonia de predare a comenzii între generalul de brigadă Corrado Dalzini, comandantul Brigăzii „Pozzuolo del Friuli”, și generalul de brigadă Enzo Stefanini, comandantul Brigăzii Aeromobile „Friuli”. Au participat ofițeri din comandamentele unităților italiene, române și portugheze, care se subordonează acestei mari unități.

Cei doi generali și-au exprimat aprecierea pentru modul responsabil și dăruirea cu care militarii din subordine și-au îndeplinit misiunile în teatrul de operații din Irak, precum și speranța că viitoarele acțiuni desfășurate în comun vor avea o mai accentuată dimensiune umanitară.

Referindu-se la activitatea militarilor români, generalul de brigadă Corrado Dalzini, care și-a încheiat misiunea în Irak, a declarat: „Introducerea batalionului român în teatrul de operații a fost apreciată în mod deosebit. Faza de integrare a forțelor române, în special, a fost foarte productivă, pentru că am avut posibilitatea de a ne relaționa progresiv, iar din punct de vedere operativ nu am observat, în teren, diferențe între zonele în care acționează italienii și cele în care acționează românii. În acest sens, batalionul român are ca zonă de competență un sector solicitant, în care angajarea forțelor în misiuni este uneori periculoasă. Intenția și dorința mea a fost de a pune în valoare forțele Batalionului 812 Infanterie încă de la venirea în teatru. Astfel, imediat după începerea misiunilor în aria de operații, ele au fost ținta unor acte agresive ale milițiilor locale, iar acțiunea hotărâtă și fermă, profesionistă, a militarilor români a întărit convingerea populației locale că rolul nostru aici este de a le asigura protecția. Pot afirma cu certitudine că sunt mulțumit pe deplin de modul în care militarii români își execută misiunile.”


Biroul de Presa al M.Ap.N.