MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 444
INFORMATIE DE PRESA

Astăzi, 9 septembrie, în jurul orei 12.15, în prezența Președintelui Ion Iliescu, a unor importante personalități politice și militare din România și din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, fregata “Regele Ferdinand” și-a primit oficial numele și a fost preluată de Forțele Navale ale României, în cadrul unui ceremonial militar și religios care s-a desfășurat pe dana Victory a bazei navale din orașul britanic Portsmouth.

Acesta a fost primul ceremonial românesc de o asemenea amploare organizat într-un port britanic. După primirea Președintelui României, șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Gheorghe Marin, a înmânat pavilionul comandantului navei, comandorul Sorin Learschi. Serviciul religios a fost oficiat de preotul ortodox al Forțelor Navale, Traian Chircu. Pe timpul ridicării la catarg a pavilionului țării noastre, imnul de stat al României a fost intonat de o fanfară militară britanică.

Ministrul apărării naționale, domnul Ioan Mircea Pașcu, a declarat: “Este un moment important, pentru că iată, se materializează un proiect lansat în urmă cu doi ani de zile. Astfel începem să dispunem de instrumentele necesare pentru un rol crescut în cadrul NATO, pentru că vom avea posibilitatea să facem mult mai mult decât până acum îndeplinind misiunile decise de către Alianță.”

Echipajul fregatei este organizat într-un sistem nou, pe patru departamente (logistică, operații, mentenanță, electromagnetic) și are în compunere 203 militari profesioniști, din unități ale Statului Major al Forțelor Navale, din care 16 sunt ofițeri, 76 maiștri militari, unul subofițer și 110 militari angajați pe bază de contract. Pregătirea de specialitate a acestora s-a desfășurat în baze navale românești și britanice, precum și la bordul fregatei “Regele Ferdinand”. Militarii au parcurs în țară programe de perfecționare a pregătirii pe linia specialității militare și în cunoașterea limbii engleze, iar în baza navală de la Portsmouth au urmat cursuri de ajutor și salvare pe mare și un curs de vitalitate a navei. Pregătirea tehnică de specialitate s-a finalizat cu testări desfășurate la standardele Marinei Regale Britanice.

Fregata va continua pregătirea pe mare, în coordonarea părții britanice, urmând ca în luna noiembrie să înceapă marșul spre țară. Sosirea în România este programată pentru data de 8 decembrie.