Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: lt.col.Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 63


COMUNICAT


Batalionul 812 Infanterie "SOIMII CARPATILOR",dislocat īn Kandahar, Afganistan, a desfasurat, īn aceasta saptamana, operatia cu numele de cod "TUNETUL CARPATILOR".

Scopurile acesteia au fost de proiectare a unei forte de reactie rapida de-a lungul soselei ce traverseaza Afganistanul de la est la vest si de exploatare a informatiilor privind existenta in zona a unor ascunzatori ale elementelor Al-Qaeda si talibane.

Conceptia si conducerea operatiei au apartinut īn totalitate partii romāne. Batalionul a constituit un convoi de asalt terestru avānd īn compunere subunitati luptatoare, subunitati de sprijin si de asigurare, īnsumand 180 de militari, 19 transportoare blindate si 12 camioane.

Convoiul a inclus, ca forte de sprijin, si subunitati americane (elemente de conducere a cooperarii cu aviatia, elemente de cercetare, geniu, politie militara, afaceri civile, PSYOPS, combat camera, afaceri publice, interpreti), totalizānd 50 militari si 16 vehicule. Sprijinul aerian nemijlocit a fost asigurat de avioane de tip F-16 ale Fortelor Militare Olandeze si elicoptere "APACHE".

Deplasarea s-a executat prin mars pe roti, pe un traseu de aproximativ 500 km, īn conditii de noapte si vizibilitate redusa, datorate in special prafului excesiv. Starea de practicabilitate a drumurilor a fost precara.

Īn executarea misiunilor s-au folosit aparatura de vedere īn spectru infrarosu si sisteme de pozitionare prin satelit (GPS), indispensabile īn conditiile terenului muntos din aria de operatii. Comunicatiile au fost asigurate cu statii PANTHER si instalatii de comunicare prin satelit.

Pe traseu au fost executate trei misiuni de tip "VILLAGE TEAM" constand īn ajutorarea populatiei locale prin distribuirea de hrana, īmbracaminte si īncaltaminte, precum si informarea acesteia despre prezenta militara romāneasca si americana.

Au fost descoperite complexe de pesteri ce fusesera anterior localizate de avioane de cercetare fara pilot "PREDATOR". Forte specializate de geniu romane si americane au cercetat terenul si caile de acces pentru verificarea existentei minelor.

Elementele de asalt ale convoiului terestru au scotocit si apoi au distrus complexele de pesteri din zona, pentru a nu mai putea fi folosite de elementele teroriste.

Comandantul detasamentului, maiorul Dorin Blaiu, a condus nemijlocit fortele pentru cucerirea īntr-un timp foarte scurt a celor mai īnalte cote ale Muntelui Rosu (2700m), pe un traseu foarte anevoios. Concomitent, echipe speciale au executat misiuni de scotocire a localitatilor īnvecinate, īn scopul descoperirii de armament, munitie, explozibili, precum si a unor militanti ostili.

Operatia "Tunetul Carpatilor" s-a executat concomitent cu īndeplinirea misiunilor de baza ale batalionului romanesc de la Kandahar, anume de asigurare a securitatii aeroportului si de securizare a ariei de operatii proprii. Profesionalismul militarilor romani si succesul indeplinirii misiunii au atras, īnca o data, aprecierea partenerilor americani.

Fotografii pot fi accesate pe www.carpathianshawks.net


Biroul de presa al MApN