MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 450
COMUNICAT

Marți, 14 septembrie a.c., ministrul apărării naționale, domnul Ioan Mircea Pașcu, a participat la deschiderea conferinței “Forțele expediționare 2004”, care se desfășoară pe 14 și 15 septembrie, la Hotelul Intercontinental, din București.

În alocuțiunea sa domnul Pașcu a făcut o serie de referiri la preocupările M.Ap.N. privind reforma forțelor armate și la contribuția României la Forța de Răspuns a NATO, care reprezintă actualmente factorul vital al procesului de transformare a Alianței.

Domnul ministru a arătat că noul statut al României de țară membră a NATO a determinat reconfigurarea apărării naționale ca parte a apărării colective a Alianței, unul dintre aspectele relevante în acest sens fiind conectarea sistemului propriu de management al spațiului aerian la cel al NATO.

Ministerul Apărării Naționale are în atenție o mai accentuată adaptare a procesului de reformă la cerințele formulate la nivelul Alianței. Domeniile vizate în mod deosebit sunt cele ale planificării, înzestrării, instruirii și întrebuințării forțelor disponibile, al căror rol tinde să se apropie de cel al forțelor expediționare. În acest sens, un rol important vor avea, între altele, profesionalizarea forțelor armate, inclusiv prin renunțarea treptată la serviciul militar obligatoriu, creșterea nivelului de instruire și îmbunătățirea capacității de dislocare a forțelor în teatre de operații, în următorii trei ani urmând ca încă patru aeronave de transport să intre în înzestrarea Forțelor Aeriene.

Ministrul Pașcu a amintit faptul că “prin participarea la operațiunile în curs de desfășurare în Balcani, Irak și Afganistan, România a reușit să-și dovedească sieși, precum și aliaților, faptul că dispune de forțe armate bine instruite, echipate și dotate cu cele necesare, pentru a executa cu succes misiuni în cele mai dificile condiții”.

În privința contribuției României la Forța de Răspuns a NATO, domnul Pașcu a menționat că aceasta constă în subunități de protecție NBC (nucleară, bacteriologică și chimică), de informații militare și de luptă radioelectronică, forțe care sunt puse la dispoziția Alianței pe cicluri de cîte șase luni de zile.