Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 453


INFORMATIE DE PRESA


Locotenent-colonelul Sorin Băcilă, ofițerul de relații publice al contingentului român din Irak, a transmis următoarea corespondență:

Militarii bistrițeni au executat marți, 14 septembrie a.c., o misiune de cooperare civil-militară (CIMIC) în Al Fudliah și Suq Ash Shuyukh, fiind însoțiți de generalul de brigadă Giangiacomo Calligaris, locțiitorul comandantului brigăzii italiene „Friuli”, în subordinea căreia se află Batalionul 812 Infanterie.

Pe parcursul activității, generalul Calligaris și comandantul batalionului românesc, locotenent-colonel Dorin Blaiu, s-au întâlnit cu guvernatorul localității Suq Ash Shuyukh, cu adjunctul șefului poliției irakiene din zonă și cu șeful consiliului local din Al Fudliah. Discuțiile purtate au vizat îndeosebi aspecte ale situației de securitate din zonă, posibilitățile de cooperare pe această linie, precum și unele probleme cu care se confruntă comunitățile locale. Oficialitățile locale au fost informate asupra instalării de stații radio la sediile de poliție, ambulanță și pompieri, în cadrul rețelei radio de urgență realizată de Forța Multinațională. De asemenea, au fost identificate proiecte care pot fi finanțate de Forța Multinațională pentru îmbunătățirea sistemului de canalizare din Al Fudliah.

În cadrul aceleiași activități CIMIC, într-o comunitate rurală din sudul localității Suq Ash Shuyukh s-au distribuit 200 de saci pentru transportul apei și 60 de filtre, în valoare totală de aproximativ 1.500 de dolari SUA.

Acțiunile CIMIC au scopul de a contribui la creșterea stabilității în provincie și de a sprijini executarea misiunilor ce revin militarilor români, prin îmbunătățirea calității vieții localnicilor și reducerea ratei șomajului, prin oferirea de locuri de muncă pentru populație.

Generalul Calligaris afirma, la sfârșitul misiunii: „Militarii români se remarcă prin angajamentul total și dăruirea cu care duc la îndeplinire misiunile primite. Este foarte important ceea ce fac ei pentru a accentua latura umanitară a misiunilor pe care le execută în aria de responsabilitate.”Biroul de Presa al M.Ap.N.