Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 454


COMUNICAT


Miercuri, 15 septembrie a.c., la Batalionul 26 Infanterie, din Craiova, a avut loc ceremonialul (foto pe www.mapn.ro/fotodb/album07) militar și religios prilejuit de revenirea în țară a militarilor care au participat, în perioada ianuarie-august 2004, la operațiunile din cadrul Fazei a IV-a de stabilizare și reconstrucție a Irakului.

Au fost prezenți ministrul apărării naționale, domnul Ioan Mircea Pașcu, Excelența Sa Jack Dyer Crouch II, ambasadorul SUA în România, general dr. Mihail Popescu, șeful Statului Major General, general-locotenent dr. Eugen Bădălan, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, reprezentanți ai autorităților locale, generali și ofițeri ai Armatei României, membri ai familiilor militarilor.

Domnul ministru i-a felicitat pe militari pentru faptul că au reușit să depășească cu bine momentele grele prin care au trecut în lunile aprilie și mai, când au fost nevoiți să răspundă la provocările forțelor insurgente sau la atacurile unor grupuri ostile. „Aș putea spune, fără teama de a greși, că în acele situații deosebit de tensionate ați probat spiritul de luptători al Scorpionilor Roșii. Atitudinea pe care ați manifestat-o în toate situațiile, de a găsi soluții adecvate pentru fiecare incident, de a continua să asigurați securitatea zonei și a nu escalada conflictul, a fost remarcată de partenerii de coaliție și de populația locală cu care ați reușit să mențineți relații foarte bune”, a spus domnul Pașcu.

Ministrul apărării naționale a menționat că existența la Craiova a unor ofițeri care au absolvit Academia Forțelor Terestre în urmă cu câțiva ani și se află deja la cea de-a doua misiune într-un teatru de operații vorbește de la sine despre noile dimensiuni ale reformei forțelor armate ale României, în care “tânăra generație are menirea de a aduce un suflu nou, un plus de valoare și dinamism”.

Ambasadorul SUA a spus că este o mare onoare să fie prezent la această ceremonie, să le spună „bun venit” militarilor români și să le mulțumească, în numele Președintelui SUA, al poporului american și al său personal, pentru îndeplinirea cu succes a misiunii în Irak.

Generalul Popescu a mulțumit, la rândul său, comandantului batalionului, locotenent-colonel Nicolae Ciucă, întregului personal al unității pentru modul responsabil în care și-au îndeplinit misiunea, precum și familiilor militarilor, care au contribuit la obținerea acestui succes pe durata celor șapte luni cât s-au aflat departe de cei dragi.

Biroul de Presa al M.Ap.N.