
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
COMUNICAT
Exercițiul face parte din planul comun de pregătire al acestei structuri și are drept scop antrenarea celor patru contingente pentru îndeplinirea unor misiuni de limitare și înlăturare a urmărilor unor dezastre naturale și de acordare a asistenței umanitare populației sinistrate din zonele afectate.
Ceremonia de deschidere a exercițiului va avea loc marți, 21 septembrie, începând cu ora 9.00, în Piața Avram Iancu din Municipiul Cluj-Napoca.
Joi, 23 septembrie, în localitatea Vințu de Jos se va desfășura un exercițiu demonstrativ, care va include activități de evacuare a populației sinistrate, cu folosirea tehnicii si materialelor din dotarea componentei românești a Batalionului Multinațional de Geniu “TISA”. La activitate, care urmează a se finaliza cu o conferință de presă, au fost invitate personalitați militare și civile din țările participante la Inițiativa de Cooperare Regională.
Jurnaliștii care doresc să participe la activitățile din cadrul exercițiului vor solicita acreditarea, până la data de 20 septembrie ora 14.00, la Compartimentul Relații Publice al Comandamentului Corpului 4 Armată Teritorial „Mareșal Constantin Prezan”, persoană de contact maior Iacob Dragoș, telefon 0264-439.256, mobil 0740-189.688.
Notă:
Acordul privind înființarea Batalionului Multinațional de Geniu „TISA” a fost semnat pe data de 18 ianuarie 2002, la Budapesta, de miniștrii apărării din Ungaria, România, Slovacia și Ucraina și a fost ratificat prin Legea nr. 583, din 24 octombrie 2002. Pentru punerea în aplicare a legii menționate a fost redactat și semnat un Acord tehnic între cele patru ministere ale apărării.
Batalionul este compus dintr-un comandament multinațional și din contingente naționale, însumând aproximativ 800 de militari. Structurile din cadrul unității sunt organizate în conformitate cu reglementările naționale. Modulul românesc este asigurat de Batalionul 52 Geniu, din Satu-Mare, aflat în subordinea Corpului 4 Armată Teritorial „Mareșal Constantin Prezan”. În structura modulului se află aproximativ 200 de militari profesioniști, cu tehnica aferentă.
Misiunile principale ale batalionului sunt de asigurare a asistenței populației civile locale și de participare la limitarea sau înlăturarea pagubelor în caz de dezastru, în bazinele râului Tisa și ale afluenților acestuia. Într-un cadru mai larg aceasta presupune executarea de recunoașteri în zona de intervenție, desfășurarea unor acțiuni în caz de inundații (asigurarea digurilor de protecție; salvarea persoanelor și a bunurilor materiale; evacuarea populației, animalelor și bunurilor; amenajarea și deservirea punctelor de trecere; reconstrucția podurilor), alte activității pentru prevenirea și înlăturarea efectelor majore ale unor accidente ecologice naturale. Batalionul poate participa, de asemenea, la limitarea sau înlăturarea consecințelor unor dezastre, cu aprobarea autorităților competente și în conformitate cu legile interne ale părților, în urma unei cereri transmise oficial de partea în cauză. Potrivit Acordului, autoritățile executive sunt miniștrii apărării din statele participante.
Președinția Grupului Director al Inițiativei este asigurată succesiv, anual, în ordine alfabetică (după alfabetul englez) de fiecare parte semnatară a acordului. În acest an, președintele grupului este locțiitorul șefului Statului Major General al Armatei României, general-locotenent Ioan Gavril Ghitaș.
Biroul de Presa al M.Ap.N.