Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Gelaledin Nezir

 


Comunicat nr. 547


COMUNICAT


Miercuri, 3 noiembrie a.c., la sediul Divizionului 3 Artilerie Antiaeriană din municipiul Turda, în prezența ministrului apărării naționale, domnul Ioan Mircea Pașcu, și a șefului Statului Major General, domnul general dr. Eugen Bădălan, are loc ceremonia de recepție a primului divizion de apărare antiaeriană dotat cu sistemul GEPARD.

Alături de șefi de structuri centrale din Ministerul Apărării Naționale și Statul Major General, la activitate participă reprezentanți ai Ministerului Federal al Apărării din Germania, oficialități ale administrației locale, precum și reprezentanți ai firmei Krauss Maffei Wegmann, care a realizat sistemul GEPARD.

Divizionul GEPARD este prima unitate complet integrată, care are în dotare echipamente compatibile în totalitate cu cele ale NATO și aplică procedurile logistice specifice Alianței.
*
* *
GEPARD este un sistem de artilerie antiaeriană blindat, autonom, autopropulsat, care poate executa misiuni de luptă în orice condiții meteorologice, ziua și noaptea. Este destinat luptei împotriva avioanelor și a elicopterelor care atacă prin surprindere, la joasă înălțime. Datorită mobilității ridicate și a timpului foarte scurt de reacție, acest sistem poate asigura protecția unităților blindate în câmpul de luptă.
Manevrat de un echipaj format din trei persoane, sistemul dispune de două tunuri OERLIKON de calibrul 35 mm., alimentate automat, având o bătaie maximă de 3.500 de metri și o cadență de tragere cu două țevi de 1.100 lovituri pe minut. Are o construcție modulară și sisteme radar care îi permit să execute cercetarea din mișcare, fiind dotat și cu un sistem computerizat de conducere a focului.
Programul GEPARD are la bază un acord de cooperare semnat în anul 1998 între Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Federal al Apărării din Germania, prin care s-au pus la dispoziția Armatei României, în mod gratuit, sistemul de artilerie, o parte din infrastructura logistică, și pregătirea unui nucleu format din 25 de militari români, elaborându-se, totodată, și un studiu concept privind integrarea logistică.
Revitalizarea echipamentelor și infrastructura logistică s-au realizat în baza unui contract extern încheiat cu firma Krauss Maffei Wegmann, producătorul sistemului GEPARD, în valoare de 25 de milioane de euro. Sistemul a fost testat cu rezultate foarte bune în luna septembrie a.c., în Poligonul Capu Midia.
Purtatorul de Cuvant al M.Ap.N.