Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Maior Daniel Anghel

 


Comunicat nr. 6


COMUNICAT


Vineri, 7 ianuarie a.c., la Banja Luka, în Republica Bosnia și Herțegovina, s-a desfășurat ceremonialul transferului de autoritate a detașamentului Forțelor Aeriene Române participant la misiunea Uniunii Europene, ALTHEA, către Comandamentul Forței Multinaționale de Nord-Vest (MNTF/NW).

Locțiitorul comandantului MNTF/NW, colonelul olandez Vollaard Kees, a preluat de la reprezentantul Armatei Române comanda operațională a detașamentului, care este format din patru elicoptere IAR - 330 SOCAT și echipajele aferente.

Armata României participă la misiunea ALTHEA cu forțele care au fost angajate în SFOR (109 militari), suplimentate recent cu cele patru elicoptere care vor executa misiuni de transport tehnică și personal, recunoaștere aeriană, căutare-salvare și evacuare medicală.

Fiind cea mai importantă operațiune de acest gen desfășurată de Uniunea Europeană până în prezent, ALTHEA succede misiunii SFOR, care a fost condusă de NATO și s-a încheiat cu succes în decembrie 2004.

România continuă astfel eforturile pentru reconstrucția securității și stabilității în Balcani și sprijină implicarea Uniunii Europene în această regiune. Demersul se înscrie în cadrul mai larg de participare a țării noastre la Politica Europeană de Securitate și Apărare, în dubla sa calitate, de stat candidat la UE și de membru al NATO.


Biroul de Presa al M.Ap.N.