Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 128


Președintele României i-a vizitat pe militarii români din Afganistan


Președintele României, domnul Traian Băsescu, și șeful Statului Major General, general dr. Eugen Bădălan, și-au continuat vizita în teatrele de operații, astăzi aflându-se la Kandahar, în Afganistan, alături de militarii Batalionului 300 Infanterie „Sfântul Andrei”.

Oficialii români au avut o întîlnire cu generalul maior Jason K. Kamya, noul comandant al Forței Multinaționale Întrunite CJTF-76, cu comandantul Brigăzii 3 „Bronco” (SUA), colonelul Richard Pedersen, și cu guvernatorul provinciei Kandahar, Gul Agha Sherzai, prilej cu care s-a discutat despre contribuția militarilor români la stabilizarea situației din zonă.

De asemenea, ofițerii statului major al batalionului au făcut o scurtă informare cu privire la evoluția evenimentelor din aria de responsabilitate și la modul în care militarii români își îndeplinesc misiunile ce le revin. Președintele Băsescu a discutat cu militarii despre problemele cu care se confruntă, fotografiindu-se cu fiecare subunitate.

Pentru înalta competență profesională, curajul și spiritul de sacrificiu dovedite pe timpul participării la misiunea din Afganistan, președintele Traian Băsescu l-a decorat pe locotenentul Lucian Cătălin Cojocaru cu cea mai înaltă distincție militară, Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn pentru război. Medalia „Bărbăție și Credință” cu însemne pentru război a fost conferită prin decret prezidențial plutonierului major Marian Proți și sergentului major Valentin Grigore Tudor. Fiecare dintre militarii români a primit drept cadou personal din partea președintelui un briceag pe care se află înscrisurile „Afganistan 2005” și „Oferit de Președintele României”. Șeful Statului Major General a oferit militarilor insigna de participant la misiunea din teatrul de operații din Afganistan.

Domnii Traian Băsescu și general dr. Eugen Bădălan au vizitat tabăra de dislocare a militarilor români și au luat prânzul împreună cu militarii batalionului.

Foto pe site-ul M.Ap.N. www.mapn.ro.Biroul de Presa al M.Ap.N.