Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 33


MINISTRUL IOAN MIRCEA PASCU LA MUNCHEN


Sambata, 8 februarie a.c., in cadrul celei de-a 39-a Conferinte pentru politica de securitate, care se desfasoara la Munchen, ministrul apararii nationale, domnul Ioan Mircea Pascu a avut intrevederi bilaterale cu omologii sai din Germania si Ucraina, domnul Peter Struck, respectiv, generalul Volodimir Petrovici Schidcenko. De asemenea, domnul Pascu a participat, in cursul serii, la o intalnire a ministrilor apararii din cele sapte state invitate sa adere la NATO cu un grup de senatori americani condus de domnii John McCain si Joseph Lieberman.

Discutiile cu domnul Struck s-au axat pe aspecte ale cooperarii bilaterale si ale sprijinului oferit de Germania in procesul de integrare a Romaniei in NATO, precum si pe problematica impactului transformarii NATO asupra statelor invitate. De asemenea, a fost abordata situatia de securitate din Afganistan si derularea operatiunii ISAF, a carei comanda a fost preluata de Germania si Olanda.

Convorbirile cu ministrul ucrainean al apararii au constituit un prilej pentru reafirmarea sustinerii Romaniei pentru procesul de reforma a fortelor armate ucrainiene. De asemenea, cei doi ministri au convenit sa studieze posibilitatea cresterii nivelului de interoperabilitate a fortelor participante la Batalionul multinational Tisa.

In cadrul intalnirii cu ministrii din statele invitate sa adere la NATO, senatorii americani au exprimat opinia ca nu vor exista obstacole majore in procesul de ratificare a protocoalelor de aderare. Au fost, de asemenea, adresate multumiri pentru sprijinul acordat de guvernele tarilor invitate in campania internationala impotriva terorismului.Biroul de presa al MApN