Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
INFORMATIE DE PRESA
Vineri, 7 ianuarie a.c., la Kandahar a fost organizat un scurt ceremonial pentru a marca, după șase luni de misiuni executate în cadrul Operației ENDURING FREEDOM V, plecarea către casă a unui detașament de 62 de militari ai Batalionului 281 Infanterie „Vulturii Îndrăzneți”.
Cu această ocazie, comandantul Brigăzii 3 Bronco, colonelul Richard Pedersen, le-a înmânat militarilor români medalia marii unități din care au făcut parte, iar comandantul batalionului, locotenent-colonelul Constantin Cărămidariu, le-a oferit certificate de apreciere pentru profesionalismul îndeplinirii misiunilor încredințate.
Colonelul Pedersen a mulțumit pentru contribuția militarilor români la succesul misiunilor: “..țările noastre sunt acum aliate și prietene, făurind istoria aici, în Afganistan, prin contribuția pe care o aduc la democratizarea și normalizarea vieții populației locale. De câte ori priviți medalia cu însemnele tuturor unităților din brigadă, inclusiv cu tricolorul românesc și emblema batalionului dumneavoastră, să fiți mândri că sunteți militari Bronco”.
La finalul activității, capelanul-șef al brigăzii, căpitanul Siffer, și preotul detașamentului, căpitan Ionel Vrînceanu, au rostit împreună o rugăciune de călătorie și bunăstare.
În cursul aceleiași zile, campul românesc a fost vizitat și de comandantul CJTF 76 (Forța Operațională Multinațională Întrunită), generalul-maior Eric Olson, în subordinea căruia acționează toate forțele militare din sud-estul Afganistanului, care, la rândul său, le-a mulțumit „Vulturilor Îndrăzneți” pentru modul în care au acționat sub comanda americană.
Generalul american a primit din partea românilor un frumos costum popular românesc.
Până în prezent, aproximativ 100 de militari râmniceni au revenit în țară din teatrul de operații, urmând ca până la sfârșitul lunii ianuarie întreg efectivul să fie înlocuit cu militarii Batalionului 300 Infanterie de la Galați.
*
În cele șase luni de activitate în teatrul de operații din Afganistan, Batalionul 812 Infanterie a îndeplinit peste 75 de misiuni de patrulare în zona de responsabilitate, 20 de misiuni de escortă a convoaielor cu ajutoare umanitare și V.I.P., 20 de misiuni de control al traficului și persoanelor, executate pe principalele linii de comunicație (în special cele care leagă orașul Kandahar de Kabul și de Pakistan) și au asigurat securitatea a 20 de misiuni ale echipelor C-MAX, prin care s-a acordat asistență medicală primară pentru peste 4.800 de localnici.
În cele peste 55 de misiuni mixte româno-americane de tipul TEAM EAGLE, desfășurate în scopul măririi gradului de încredere al populației afgane în forțele coaliției, au fost identificate problemele cu care se confruntă comunitățile locale și împreună cu liderii acestora au fost identificate soluții. Au fost desfășurate, de asemenea, 46 de acțiuni în scopul stabilirii de contacte cu liderii localităților în care forțele coaliției nu mai fuseseră prezente.
Ținând cont de faptul că zona de responsabilitate a românilor a fost mărită de aproximativ 15 ori de la preluarea misiunii, tehnica blindată a parcurs peste 180.000 de kilometri, care înseamnă de peste patru ori ocolul Pământului pe la Ecuator.
Pe parcursul celor șase luni, militarii români au asigurat permanent paza bazei și a Aeroportului Internațional din Kandahar, în perimetrul taberei militare fiind verificate și însoțite peste 3.800 de camioane cu alimente și peste 2.000 de cisterne cu combustibili, misiunile având un grad ridicat de risc datorită posibilității introducerii de materiale explozive în încărcătură. Timp de 25 de zile, în perioada alegerilor prezidențiale, militarii noștri au asigurat paza unui punct de comandă american situat în orașul Kandahar, iar, pentru o săpămână, securitatea unei baze militare franceze, situată la aproximativ 6 kilometri de granița cu Pakistanul, fiind apreciați de comandantul acesteia pentru modul cum au acționat în toate situațiile ivite.
“Vulturii Îndrăzneți” au descoperit două depozite de armament și muniție, de unde au fost ridicate un tun de calibru 100 mm, 3 tunuri fără recul, 4 aruncătoare de grenade reactive, 91 aruncătoare de calibru 100 mm, 2 aruncătoare de calibru 82 mm, 15 rachete pentru aruncătorul de grenade AG-9, 6 rachete de calibru 107 mm, 16 proiectile de calibru 115 mm, 11 lovituri de calibru 100 mm, 31 de focoase, 2 mitraliere de calibru 12,7 mm, 9 pistoale mitralieră de tipul AK 72, un aruncător automat de grenade și peste 10 tone de muniție pentru armamentul ușor de infanterie. Depozitele erau situate în apropierea locului unde un militar afgan a fost arestat pentru că fabrica dispozitive explozive improvizate și le vindea forțelor anti-coaliție.
Până la sfârșitul acestei luni, împreună cu colegii de la Batalionul 300 Infanterie, militarii râmniceni vor continua să îndeplinească la aceleași standarde misiunile primite în cadrul Operației ENDURING FREEDOM V.
Biroul de Presa al M.Ap.N.