
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Reuniunea Miniștrilor Apărării din țările membre NATO de la Bruxelles
Pe timpul lucrărilor Comitetului de Planificare a Apărării (DPC), miniștrii au aprobat Raportul general privind analiza planificării apărării la nivelul Alianței, alături de evaluările planurilor naționale de apărare ale statelor aliate participante în cadrul procesului de planificare a apărării NATO. Au fost discutate, de asemenea, pe timpul întâlnirii Grupului de Planificare Nucleară (NPG), modalitățile de revizuire a planificării nucleare.
În cadrul reuniunii Consiliului Nord-Atlantic privind transformarea Alianței, miniștrii au aprobat Raportul privind progresele în domeniul asigurării forțelor și capabilităților Alianței. Agenda discuțiilor a mai cuprins, printre altele, teme referitoare la Forța de Răspuns a NATO (NRF), găsirea unor modalități de remediere a deficiențelor existente la nivelul capabilităților NATO și de îmbunătățire a capacității de dislocare și susținere a forțelor în teatrele de operațiuni.
Teodor Meleșcanu a participat și la întâlnirea miniștrilor apărării din țările membre ale Alianței Nord-Atlantice care contribuie la Comandamentul Regional Sud din Afganistan, precum și la Reuniunea cu miniștrii apărării/șefii delegațiilor statelor non-membre NATO contributoare la operațiunea KFOR.
În cadrul reuniunii privind KFOR ministrul român al apărării a reafirmat interesul țării noastre față de menținerea stabilității în Balcani. În acest sens, România va continua să sprijine eforturile aliate de asigurare a securității în Kosovo. Participarea forțelor românești la KFOR se va circumscrie exclusiv dimensiunii de securitate, pe baza mandatului conferit misiunii NATO de Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al ONU. Secretarul General al NATO a confirmat faptul că Alianța nu se implică în probleme legate de recunoașterea statutului, ci doar de asigurare a securității Kosovo.
Reuniunea de la Bruxelles constituie prima întâlnire formală a miniștrilor apărării care evaluează stadiul de implementare a inițiativelor și proceselor aliate după Summit-ul NATO de la București. De asemenea, Reuniunea constituie o ocazie de inițiere a discuțiilor asupra subiectelor în domeniul apărării în vederea pregătirii Summit-lui NATO din 2009.
Vineri, 13 iunie, delegația română participă la lucrările Consiliul Nord-Atlantic (NAC), la Reuniunea Consiliului NATO-Rusia (NRC), precum și la Reuniunea Comisiei NATO-Ucraina (NUC).
Biroul de Presă al Ministerului Apărării