Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Florin Jipa

 


Comunicat nr. 184


Ziua Distinșilor Vizitatori la exercițiul româno-american de la Mihail Kogălniceanu


Secretarul de stat Georgeta Ionescu și șeful Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin au participat astăzi la Ziua Distinșilor Vizitatori în cadrul exercițiului româno – american „Joint Task Force 2008 Rotation”, care se desfășoară la Centrul Administrativ al Aerodromului Mihail Kogălniceanu și în Poligonul Babadag.

Cu acest prilej, Georgeta Ionescu a transmis participanților la exercițiu, în numele conducerii Ministerului Apărării, mult succes în activitățile de instruire programate.

„Decizia de a pune la dispoziția armatei americane facilități militare pe teritoriul țării contribuie la consolidarea securității naționale și la întărirea profilului strategic al României, de aliat activ în cadrul NATO și partener euroatlantic ferm în lupta împotriva terorismului”, a declarat secretarul de stat în cadrul activității. De asemenea, referindu-se la prezența militarilor americani în România, Georgeta Ionescu a spus că „aceasta are efecte benefice și pentru comunitățile locale, cel mai bun exemplu fiind reabilitarea, de către militarii americani, a unor gradinițe și facilități medicale din județele Constanța și Tulcea”.

La eveniment au mai participat Nicholas Taubman, ambasadorul SUA la București, generalul-locotenent Gary Speer, comandantul Forțelor Terestre Americane din Europa și comandantul Armatei a 7-a, și generalul-locotenent dr. Teodor Frunzeti, șeful Statului Major al Forțelor Terestre.

* * *
La exercițiu, organizat de Forțele Terestre Române și de Forțele Terestre Americane staționate în Europa (USAREUR), participă circa 280 de militari români, 900 de militari americani și doi militari francezi, cu statut de observatori.
„Joint Task Force 2008 Rotation” se desfășoară în baza acordului dintre România și Statele Unite ale Americii privind activitățile forțelor Statelor Unite staționate pe teritoriul României, semnat în anul 2005 și ratificat de Parlamentul României în 2006.

Mai multe informații pot fi obținute accesând site-ul exercițiului: www.jtf-e.forter.ro.

Biroul de Presă al Ministerului Apărării