Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
REUNIUNEA ȘEFILOR FORȚELOR AERIENE DIN EUROPA ÎN ROMÂNIA
Lucrările reuniunii au fost deschise de șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-maior dr. Ion-Aurel Stanciu, președintele din acest an al conferinței. Cu acest prilej a fost prezentat mesajul transmis de ministrul apărării naționale, Mihai Stănișoară, participanților la reuniune.
În cadrul lucrărilor sunt abordate subiecte referitoare la rolul pe care Forțele Aeriene îl pot juca în conflictele curente și viitoare, ca răspuns la noile provocări, riscuri și amenințări, rolul capabilităților destinate culegerii de informații și supravegherii aeriene, evoluții viitoare în domeniul Forțelor Aeriene și procesul de integrare cu alte categorii de forțe, inițiative și proiecte comune la nivel european.
* * *
EURAC reprezintă un forum de discuții al șefilor de Forțe Aeriene al cărui scop este de a întări cooperarea și înțelegerea între Forțele Aeriene din Europa și de a crește, astfel, eficiența acțiunilor acestora. EURAC își propune să încurajeze solidaritatea prin dezvoltarea colaborării și relațiilor de prietenie între țările participante, garantând în același timp cooperarea de nivel înalt în domeniul aviației militare. Discuțiile purtate pe timpul reuniunilor urmăresc cu preponderență aspectele cheie actuale și probleme de interes reciproc.
Prima conferință a avut loc, în 1993, la inițiativa a 17 șefi de Forțe Aeriene, iar în prezent EURAC reunește 21 de membri.
Pentru a deveni membru EURAC trebuie ca țara respectivă să îndeplinească două condiții:
- să fie membră a Consiliului Europei;
- să dispună de o forță sau componentă aeriană.
Admiterea unui nou stat se decide, prin consens, de către toți membrii.
Conferința Șefilor Forțelor Aeriene din Europa se reunește, de regulă, de două ori pe an, într-o reuniune informală - care s-a desfășurat în Franța, în luna iunie a.c., cu prilejul Salonului Aeronautic de la "Le Bourget" - și o reuniune oficială. Reuniunea oficială are loc și este organizată de țara care deține președinția EURAC, în anul 2009, României revenindu-i această onoare.
Din compunerea EURAC fac parte din 1993: Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Turcia, Marea Britanie; din 1995: Austria, Suedia; din1996: Finlanda, Elveția; din 2002: Cehia, Ungaria, Polonia; din 2006 și România.
Biroul de presă