Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Maior Constantin Spînu

 


Comunicat nr. 412


Delegație a Comisiei de Apărare a Camerei Reprezentanților a SUA în vizită la Ministerul Apărării Naționale


Aurel Ionel Lascu, secretarul de stat pentru Armamente, și șeful Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin, au avut convorbiri astăzi, 24 noiembrie, la sediul M.Ap.N., cu o delegație de congresmani americani, membri ai Comisiei de Apărare a Camerei Reprezentanților, condusă de Ike SKELTON, președintele acestei comisii.

La discuții au fost prezenți reprezentanți din conducerea Statului Major General, a Departamentului pentru Politica de Apărare și Planificare și a Departamentului pentru Armamente.

Întâlnirea a fost un prilej pentru partea română de a-i informa pe reprezentanții Congresului american despre stadiul actual și perspectiva de dezvoltare a relațiilor bilaterale în domeniul apărării, în cadrul parteneriatului strategic existent între România și Statele Unite ale Americii.

În timpul convorbirilor au fost abordate teme referitoare la cooperarea în cadrul misiunilor comune din teatrele de operații și la colaborarea în diverse domenii (personal, înzestrare etc).

Ambele părți au apreciat cooperarea excelentă dintre trupele române și americane în teatrele de operații din Balcanii de Vest, Irak și Afganistan. Cel mai bun exemplu în acest sens este faptul că în Afganistan o companie americană acționează sub comandă românească, o situație de excepție pentru armata SUA și o dovadă a prestigiului de care se bucură militarii români.

„Prețuim relația specială a Armatei României cu Armata Americană, relație dezvoltată în cadrul parteneriatului strategic dintre țările noastre, care ne-a oferit permanent asistență și ajutor pe timpul procesului de transformare și modernizare”, a declarat secretarul de stat Lascu la finalul convorbirilor.

După întâlnirea de la sediul M.Ap.N, delegația americană a vizitat Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, unde s-a întâlnit cu militarii români răniți în misiuni externe, aflați la tratament și recuperare medicală.

Congresmanii americani le-au mulțumit veteranilor români pentru sacrificiul și eroismul manifestate în lupta împotriva terorismului, în numele idealurilor comune de libertate și democrație și le-au transmis recunoștința poporului american.

„Vizita noastră aici a fost o experiență extraordinară,” a declarat congresmanul Ike SKELTON. „Sunt foarte mândru de relația pe care America o are cu România, în special la nivel militar. Ne-am întâlnit astăzi cu conducerea Ministerului Apărării Naționale, dar am avut o întâlnire și cu o parte din militarii români răniți în teatrele de operații. România are toate motivele să fie recunoscătoare acestor luptători și să fie mândră de ceea ce au făcut ei în numele țării lor pentru cauza libertății. În același timp se cuvine să le mulțumim, în numele poporului american, pentru faptul că au fost alături de soldații noștri în această luptă în Irak și în Afganistan.”


Biroul de presă