Comunicat nr. 28

COMUNICAT DE PRES

Ministrul aprrii naionale Gabriel Oprea a participat mari, 9 februarie 2010, la edina Comisiei pentru munc, familie i protecie social din Senat, unde s-a dezbtut un Raport suplimentar comun cu Comisia pentru aprare, ordine public i siguran naional, la proiectul de lege pentru modificarea i completarea Legii nr. 384/2006, privind statutul soldailor i gradailor voluntari.

n urma discuiilor din comisie i a analizrii propunerilor, s-a considerat oportun i necesar introducerea i modificarea unor articole din textul legii, pentru eliminarea ambiguitilor existente, n sensul reglementrii statutului i obligaiilor militare la nivel profesionist al soldailor i gradailor voluntari, n acord cu drepturile de care acetia se cuvine s beneficieze. n prezent, soldaii i gradaii voluntari, dei ndeplinesc misiuni specifice, att pe timp de pace, ct i pe timp de rzboi, inclusiv prin participarea la misiuni de meninere a pcii n teatrele de operaii n afara teritoriului statului romn, nu pot fi asimilai cadrelor militare, n consecin nu pot beneficia de unele drepturi acordate acestora, constituind un corp distinct de personal militar, cu statut propriu.

"Propunerile discutate i aprobate astzi, n absolut consens, vin s fac o reparaie social. Este vorba despre msuri menite s corecteze o situaie cu care aceast categorie de militari profesioniti se confrunt n prezent.
Este corect ca aceast categorie de militari, cea mai numeroas n cadrul forelor armate i care ndeplinete ndatoririle militare un mare numr de ani, s beneficieze de dispoziiile legislaiei privind recunoaterea vechimii n serviciul militar, pensionarea, acordarea de despgubiri n caz de accidente produse n timpul pregtirii profesionale sau n ndeplinirea misiunilor n zonele de operaii. A fost absolut nevoie s facem acest lucru pentru ca aceti oameni s beneficieze de pensii i de toate celelalte drepturi, asemenea cadrelor militare. Astfel se face dreptate i m bucur c toi am contribuit la aceast decizie, fr ca politicul s aib vreo implicare. i m refer la deputaii George Scutaru, Eugen Bejinariu, Marian Srbu, senatorul Cristian Rdulescu, premierul Emil Boc - toi am fost de acord n susinerea acestor msuri", a apreciat ministrul Gabriel Oprea.

Potrivit reglementrilor propuse n Raportul comun, pentru ndeplinirea serviciului militar ca soldai i gradai voluntari, pot fi recrutai i angajai cetenii cu vrste ntre 18 i 45 de ani, care ndeplinesc normele i criteriile stabilite de ministerele i serviciile de resort. Modul de selecionare, instruire, specialitile militare i funciile n care acetia vor fi angajai, precum i modul de inere a evidenei acestora se stabilesc de ministerele i serviciile de resort.

Vechimea n serviciu, n calitate de gradat voluntar, este considerat vechime n serviciul militar i se ia n calcul la stabilirea pensiei, conform prevederilor Legii nr. 164/2001, privind pensiile militare de stat.

De asemenea, soldaii i gradaii voluntari beneficiaz de ncadrarea n condiii deosebite, speciale i alte condiii ale activitii pe care o desfoar sau a locului de munc unde lucreaz, conform legislaiei aplicabile cadrelor militare n activitate. Perioada n care soldaii i gradaii voluntari particip la misiuni n afara teritoriului statului romn se consider dublu n calculul vechimii n serviciul militar. Stagiul de cotizare realizat n sistemul public de pensii n perioada 24 decembrie 2006 i pn la intrarea n vigoare a Legii constituie vechime n serviciu i se valorific la stabilirea pensiei, conform Legii nr. 164/2001, privind pensiile militare de stat.

Soldaii i gradaii militari care au fost trecui n rezerv sau scoi din evidenele militare, n baza prevederilor art. 45, alin. (1), lit. a) - e), g), h) i m) vor beneficia de msurile de protecie social i reconversie profesional n condiiile prevzute de legislaia n vigoare pentru cadrele militare.

Raportul comun prevede c soldaii i gradaii voluntari trecui n rezerv sau scoi din evidenele militare n baza prevederilor art. 45 alin.(1), lit. c) i d) vor beneficia gratuit de asisten medical i medicamente n condiiile prevzute la art. 26 din Legea nr. 80/1995, privind statutul cadrelor militare. Cei ncadrai ntr-un grad de invaliditate, potrivit prevederilor legale, vor beneficia de pensie de invaliditate, conform dispoziiilor Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat.

Soldaii i gradaii voluntari sau urmaii acestora, dup caz, vor beneficia de despgubiri pentru cazurile de invaliditate sau de deces produse ca urmare a unor aciuni militare, accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite n timpul i din cauza serviciului militar sau a unor misiuni n cadrul forelor internaionale destinate meninerii pcii ori constituite n scopuri umanitare, n condiiile stabilite de lege pentru cadrele militare n activitate. Despgubirile vor fi suportate din bugetul Ministerului Aprrii Naionale.

"Am susinut n mod deosebit creterea vrstei maxime de recrutare a soldailor i gradailor voluntari de la 40 la 45 de ani i acordarea de drepturi similare - pensii n sistemul militar i posibilitatea reconversiei profesionale. Potrivit proiectului legislativ, de la vrsta de 40 de ani la 60 de ani aceste persoane au dreptul la reconversie profesional ca i celelalte cadre militare. De asemenea, Ministerul Aprrii Naionale are n vedere i alte proiecte legislative pentru aceste cadre militare tinere", a declarat ministrul aprrii la sfritul edinei.

Biroul de pres