Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Liviu Flutur

 


Comunicat nr. 118


Managementul financiar-contabil din armată – sub imperativul performanței


“Prioritatea activităților financiar-contabile în M.Ap.N. o constituie crearea unui sistem electronic integrat de gestiune,” a apreciat astăzi ministrul apărării naționale, Teodor Atanasiu, la ședința de analiză a structurii de specialitate.

Atanasiu a subliniat că Direcția Financiar-Contabilă este una dintre structurile cele mai importante din subordinea sa, prin pârghiile oferite în exercitarea actului de conducere. Ministrul a insistat asupra necesității defalcării bugetului de către ordonatorii de credite secundari și terțiari, pentru a crește astfel responsabilitatea acestora în utilizarea fondurilor bugetare.

Contabilii trebuie „să vorbească aceeași limbă cu managerii”, respectiv cu ordonatorii de credite, în planificarea și execuția bugetării. În acest sens, Atanasiu a cerut consilierea permanentă a comandanților de către specialiști în vederea stabilirii de priorități în alocarea fondurilor.

În funcție de misiunile și obiectivele concrete stabilite de Ministerul Apărării Naționale, Direcția Financiar-Contabilă își va reevalua obiectivele proprii pentru acest an, astfel încât să poată răspunde tuturor cerințelor impuse de realizarea unui management financiar-contabil modern și performant. O astfel de misiune a fost primită de la ministrul apărării, care a ordonat ca până la 1 iulie a.c. să se realizeze sistemul electronic integrat pentru vizualizarea la zi a execuților bugetare, un adevărat „tablou de bord”, cum a fost numit, pentru a exista astfel o situație în timp real a execuției bugetului.

Participarea la planificarea bugetară și execuția bugetului, contabilitatea în armată, asigurarea finanțării misiunilor internaționale, stabilirea și plata drepturilor salariale și a obligațiilor bugetare au constituit principalele activități prezentate în cadrul ședinței de analiză de către generalul-maior Constantin Năstase, șeful Direcției Financiar-Contabile. Năstase a apreciat că resursele financiare au fost utilizate în anul 2004 în conformitate cu prevederile legislației financiar-contabile și documentelor programatice ale ministerului, execuția bugetară fiind de 99,68 la sută.

Ședința de analiză a avut loc în prezența secretarului general al M.Ap.N., Georgeta Gavrilă, și a reprezentanților Ministerului Finanțelor Publice.Biroul de Presa al M.Ap.N.