Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Maior Daniel Anghel

 


Comunicat nr. 152


Două SOCAT-uri românești au participat la un exercițiu demonstrativ în Bosnia


Un ofițer român de aviație din cadrul contingentului participant la misiunea Uniunii Europene “Althea”, din Bosnia și Herțegovina, a comandat, săptămâna trecută, formația multinațională de elicoptere care a executat operațiunea “Spring Lift”, destinată antrenării forțelor de rezervă în executarea unor acțiuni de desant.

Locotenent-comandorul Cristian Ciochină a avut în subordine zece elicoptere aparținând forțelor aeriene belgiene, britanice, italiene și românești, care la finele operațiunii, vineri, 15 aprilie, au survolat orașul Sarajevo în formație, după care au aterizat în campul Butmir și au debarcat peste 100 de militari dintr-un regiment italian care asigură forțele de rezervă ale misiunii “Althea”.

Conform informațiilor transmise de maiorul Marian Ionescu, reprezentantul național al Armatei României la această misiune, detașamentul românesc participant la activitate a fost format din două elicoptere IAR 330 PUMA SOCAT și echipajele acestora. La finalul activității, comandantul Forței Europene, generalul maior britanic David Leakey, a mulțumit militarilor români pentru modul în care și-au îndeplinit misiunile pe timpul operațiunii.

Armata României participă la misiunea “Althea” cu 110 militari care încadrează subunități de aviație, informații, poliție militară și transport, precum și diferite funcții în statul major al Forței Europene EUFOR.

Detașamentul Forțelor Aeriene Române, format din patru elicoptere IAR-330 PUMA SOCAT și personalul aferent, este dislocat la Banja Luka din data de 4 ianuarie a.c., pentru a executa misiuni de recunoașteri aeriane, transport tehnică și personal, căutare-salvare și evacuare medicală.

Detalii suplimentare despre misiunea Uniunii Europene “Althea”, la care participă aproximativ 7.000 de militari din 33 de țări, se pot obține din Internet, la adresa http://www.euforbih.org.


Biroul de Presa al M.Ap.N.